петак, 7. мај 2010.

Microsoft ФИЛМић 2010

Са сајта http://www.cnti.info
Задовољство нам је да можемо да Вас обавестимо о почетку новог циклуса ревије кратког ђачког филма Microsoft ФИЛМић под називом Microsoft ФИЛМић 2010. Microsoft ФИЛМић је део иницијативе Partners in Learning којом компанија Microsoft жели да омогући активнију улогу ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености у школи, кроз сарадњу са ученика са наставником-ментором на изради пројеката. У нашој земљи ревија кратког ђачког филма се организује по други пут у суорганизацији са Центром за развој и примену науке, технологије и информатике.


Позивамо вас овом приликом да узмете учешћа у ревји кратког ђачког филма научите лепе и интересантне ствари и добро се забавите.

Компанија Microsoft жели да се реализацијом инцијативе за организацију ревије кратког ђачког фима под именом ФИЛМић као део програма „Партнер у учењу“настави добру праксу у сарадњи са менторима и ученицима. Циљ је да се овом ревијом ђачког филма популарише израда медијских материјала и овај вид дигиталне писмености у школи, кроз сарадњу ученика са наставником-ментором на изради пројеката. Желимо да ученици сем стицања практичног знања о новим технологијама, развију особине као што су истраживачки дух, креативност, оригиналност и сарадња у тиму.

Реализација кратког ђачког филма започиње осмишљавањем сценарија за филм. Чланови тима ученика затим активно учествују у разради сценарија према понуђеним темама и израђују филмске записе. Филмски запис тим ученика у сарадњи са ментором обрађује у Microsoft Movie Maker-у. Резултат рада наставника-ментора и ученика јесте кратки филм на понуђене теме за тај узраст.

Креативност, оштро и критичко око и добра међусобна комуникација су предуслови који ће кроз сарадњу ментора и ученика резултирати филмовима којим ћемо се поносити.

Ученици основних и средњих школа, узраста од 12 до 19 година, у тимовима од 3 до 5 ученика, одговарају на задату темуосмишљавањем сценарија, снимањем видео записа и његовом обрадом у Windows Movie Maker-у у коначан облик: ФИЛМић. Израда ФИЛМић-а подразумева јасну идеју изражену кроз сценарио, креативност, рад на дизајну кроз израду менија, титлова и ефеката, као и интеграцију фотографија и аудио материјала са видео записом.

Уколико желите да добијате обавештења, најаве и новости у вези реализације ревије кратког ђачког филма - Microsoft ФИЛМић 2010 пријавите се са својом email адресом овде.


Како се учествује?

Рад на пројекту се започиње слањем попуњене пријаве у електронском облику на адресу FILMic@cnti.info . Пријавa ниje обавезна и можете послати чак и пријаву заједно са пројектом до 15. Јула. Препоручујемо Вам ипак да се пријавите раније јер на тај начин омогућавате организаторима да могу да Вас правовремено контактирају и да Вам шаљу потребан обавештења. Образац пријаве можете преузети овде!

Следећи корак у реализацији кратког ђачког филма започиње осмишљавањем сценарија за филм. Чланови тима ученика активно учествују у разради сценарија према понуђеним темама а затим приступају израђивању филмских записа. Филмски запис тим ученика у сарадњи са ментором обрађује у Microsoft Movie Maker-у и монтира према сценарију у коначан облик: ФИЛМић.

Резултат рада наставника-ментора и ученика јесте кратки филм на понуђене теме за тај узраст.

По завршетку рада на пројекту исти је потребно нарезати у на два компакт диска и послати на адресу Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, Булевар ослобођенња 39, 21000 Нови Сад, са назнаком за ФИЛМић.

На оба CD-а до назначеног рока обавезно је доставити:

  • ФИЛМић
  • Докуменат са подацима о члановима тима, ментору и школи у електронском облику (пријава)
  • Текст сценарија према којем је монтиран филм у електронском облику (Mиcrosoft Word)
  • Сирове материјале који су употребљени у изради филма (фотографије, аудио записи,...)
  • Фајл пројекта израђен у Movie Maker-у (радни фајл са екстензијом MSWMM)

Коначан филмски запис треба да буде величине највише до 100MB односно да траје највише 5 минута.

Да Вам олакшамо учешће на ревији обезбедили смо Вам образовни материјал за савладавање софтверског алата за обраду видео материјала Microsoft Movie Maker-а који ћете пронаћи на адреси:

http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/materijali/digitalni_filmovi.mspx

Образовни материјал покрива основе снимања видео материјала и прављење кратких дигиталних филмова, корак-по-корак. Образовни материјал није везан ни за који школски предмет, план и програм и не захтева никакво школско предзнање, осим основне дигиталне писмености ученика, што наставнику даје бројне могућности. Осим што може да га на различите начине уклопи у наставу ментор може искористити поменути материјал као водич за добро планирану активност ученика у оквиру овог заједничког пројекта. У наставничком делу описани су примери коришћења и прављења дигиталних филмова у настави и за наставу.


Које су награде?

За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) предвиђене су награде наставницима менторима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности.

Сви ментори најбољих тимова се награђују професионалним мишем за презентације без обзира на то која је награда у питању. За најбоље ученике смо обезбедили следеће награде за сваког члана тима:

1.Web kamerа
2.
Слушалице са микрофоном за рачунар
3.
Професионалним миш

За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) предвиђене су награде наставницима менторима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности. Сви ментори најбољих тимова биће награђени без обзира на то која је награда у питању. За најбоље ученике смо обезбедили следеће награде за сваког члана тима:

Током рад на пројекту од наставника и ученика се очекује да савладају и употребе софтвер за обраду креираних видео материјала (Microsoft Movie Maker) као и да успешно рукују hardver-ом (дигитални фотоапарат, камкодер, web камера).

Сигурни смо и да ће се осим стицања вештина и знања, наши ђаци и ментори такође и добро забавити током реализације ових пројеката и уверени смо да ће ревија кратког ђачког филма обиловати сјајним филмовима којим ћемо се сви поносити. Успешна реализација пројекта ФИЛМић отвориће нове могућности за следеће ревије, нове награде, нове теме и проблеме са који се треба ухватити у коштац...

Чему тежимо да развијемо код ученика током реализације овог пројекта? Тежимо да развијемо:

  • креативност,
  • критичко око и мишљење,
  • добру међусобну комуникацију у условима тимског рада,
  • радозналост и истраживачки рад
  • интересовање за науку и технологију

Све ове особине и вештине сматрамо изузетно важним за даљи развој и професионално усмерење сваког детета... Свако искуство заједничког и тимског рада и сва стечена знања и вештине током рада на овом пројекту биће заједнички успех од непроцењиве вредности за све учеснике и самим тим и наша највећа награда.


Које су теме?

Ја и мојипријатељи, на Интернету и у стварном животу (V-VIII ош)

Имати пријатеља је много важно за сваког човека и дете. Ко је то пријатељ, шта је пријатељство, како се проналазе и препознају прави пријатељи, Да ли је могуће дружити се и преко интернета и како то радите. Да ли се са својим друговима дружите преко Фејсбука и зашто? Да ли имате пријатеља на социјалној мрежи које у стварном животу не познајете или га познајете врло површно и слабо и да ли сте свесни опасности којој се на тај начин излажете? Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker.

Интернет – виртуелна учионица и играоница (I-IV сш)

Свет у коме млади људи живе је обогаћен интернет сервисима који радикално мењају и проширују свет у коме људи живе – виртуелни свет се стапа са физичким окружењем у коме људи живе. Могућности за учење, дружење и игру су много веће и сасвим другачије него пре појаве интернета. Како Ви користите интернет у сврху учења и забаве? Покажите како изгледа Ваше дружење и учење уз помоћ интернета и како је уклопљено у остале Ваше активности. На који начин се суочавате са опасностима у овом новом свету у коме живите? Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker.

Један интересантан час (V-VIII ош, I-IV сш)

Тема за обе старосне категорије: У сарадњи са ментором размислите о часу који би био интересантан према теми и материји која се обрађује на њему. Могли бисте да снимите филм везан за оглед из хемије, забележите истраживање из биологије или позоришну представу везану за градиво књижевности. Можда да нам покажете како се склапа рачунар на часу информатике? Снимите и измонтирајте део часа у који Вам је помогао на научите нешто лепо и корисно, и поделите Ваше утиске са нама... Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker.


Какав је распоред?

Пријављивање се врши слањем пријавног обрасца на mail FILMic@cnti.info .

Пријавни образац може се преузети са сајта: www.cnti.info.

Радови који пристигну после рока неће бити узети у обзир за жирирање. Жирирање и евалуација радова обавиће се од 15. јула до 10. септембра 2010. године. Свечаност проглашења најбољих филмова и додела награда, на коју ће бити позвани најбољи ученици са својим менторима из обе старосне групе, биће одржана у септембру 2010. године.

Време пријаве пројекта:од 1. маја до 15. јула 2010. године
Време реализације:од 1. маја до 15. јула 2010. године
Рок за слање резултата рада:15. јул 2010 . године
Рок за објављивање резултата:10. септембар 2010. године

Нема коментара:

Постави коментар

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine