недеља, 15. фебруар 2009.

Једно искуство у коришћењу социјалне мреже Фејсбук

Скоро две године сам на Фејсбуку и користим га повремено. У задње време чешће га користим у циљу бољег упознавања начина рада и могућности које пружа.
Према неким подацима скоро пола милиона налога на ФБ је из Србије. Ово је импозантан број имајући у виду све тешкоће у коришћењу интернета везане, пре свега, за приступ везама велике брзине (АДСЛ на првом месту). Ситуација се очигледно поправила и резултати су ту. Јасно је да је значајан број налога лажан али то битно не мења ситуацију.
Ове редове пишем због једног интересантног искуства везаног за кампању "СТОП ПАЛАНАЧКОМ ПАУКУ". Возачи знају за благодети третмана паук службе а ја сам имао ту непријатност да су ме из паукове службе третирали. Љут због реченог, јер је у Смедеревској Паланци проблем паркирања изузетно присутан ,покренуо сам ФБ групу са основним елементима дизајна и низом илустрација (фотографије и фотомонтаже са текстом СТОП ПАЛАНАЧКОМ ПАУКУ). Групу сам промовисао иницијално као линк на другим групама које су везане за Смедеревску Паланку.
Пет дана се ништа није дешавало а онда шестог дана дошло је до бума. Првих 5 дана била су два члана групе а шестог пре подне 40, после подне 60 а у касним вечерњим сатима преко осамдесет. Осмог дана постојања групе она има више од 210 чланова. Имајући у виду време њеног постојања ово је импресиван резултат. Напомињем да нисам никога звао коришћењем сервиса за позивање.
Закључци су:
1. ФБ је моћан алат да се промовише кампања
2. Тема која је актуелна може у кратком року да прикупи велики број симпатизера
3. Пред ФБ је сјајна перспектива у стимулисању друштвеног активизма грађана.

1 коментар:

  1. Impresivni brojevi. Podsetiću da je palanački chat kanal takođe iznenađujuće posećen, još "odavno". Toliko da su forumi sajtova posvećenih palanci skoro pusti.

    Nadajmo se da će tzv. palanački mentalitet u susretu sa ostatkom sveta koji mu je sada omogućen primiti bolje a ne gore stvari.

    Pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine