уторак, 30. октобар 2007.

ПОДСЕТНИК: ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење захтева јединица локалне самоуправе за расподелу дела средстава из наменских примања буџета Републике Србије

МИНИСТАРСТВО ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ

Комисија за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу

средстава објавила је

ЈАВНИ ПОЗИВ

за подношење захтева јединица локалне самоуправе за расподелу дела средстава из наменских примања буџета Републике која се остварују приређивањем игара на срећу, а користе за финансирање локалне самоуправе

Рок за подношење захтева по овом јавном позиву истиче 15. новембра 2007. године.

Расподела средстава се врши за остваривање следећих циљева:

1. Учешће у обезбеђивању недостајућег дела средстава у пуном или делимичном износу за реализацију нових или завршетак започетих пројеката који се финансирају из буџета јединице локалне самоуправе, а од посебног су значаја за живот грађана на њеној територији.

Укупан износ средстава који се расподељује за остваривање наведеног циља: 36.365.000,00 динара.

Критеријуми и списак потребне документације могу да се нађу на линку.

2. Пружање помоћи јединици локалне самоуправе у реализацији програма рационализације или оспособљавања органа локалне самоуправе.

Укупан износ средстава који се расподељују за остваривање наведеног циља: 10.390.000,00 динара.

Критеријуми и списак потребне документације могу да се нађу на линку.

3. Пружање помоћи јединици локалне самоуправе која је погођена елементарном непогодом или другом несрећом већих размера

Укупан износ средстава који се расподељују за остваривање наведеног циља: 10.390.000,00 динара.

Критеријуми и списак потребне документације могу да се нађу на линку.

4. Пружање техничке и друге помоћи у циљу модернизације рада органа јединице локалне самоуправе

Укупан износ средстава који се расподељују за остваривање наведеног циља: 20.780.000,00 динара.

Критеријуми и списак потребне документације могу да се нађу на линку.

5. Учешће у обезбеђивању недостајућег дела средстава у пуном или делимичном износу ради испуњавања услова за коришћење донаторске помоћи, када јединица локалне самоуправе није у могућности да из сопствених прихода обезбеди тај део средстава.

Укупан износ средстава који се расподељују за остваривање наведеног циља: 25.975.000,00 динара.

Критеријуми и списак потребне документације могу да се нађу на линку.

Захтев за расподелу средстава се може односити само за учешће у обезбеђивању средстава за коришћење једне конкретне донаторске помоћи.

Јединица локалне самоуправе може по једном јавном позиву поднети захтев за расподелу средстава ради остваривања највише два циља.

Јединица локалне самоуправе којој су расподељена средства ради остваривања једног од циљева не може остварити право на другу расподелу средстава за остваривање истог циља у тој буџетској години.

Захтеве са потребном документацијом за циљ за који се подноси и попуњеним прописаним обрасцем из члана 17. Уредбе (који се може преузети у Министарству, ИВ спрат, соба 5 или путем Е-маила, са сајта Министарства), Одлуком о буџету за годину у којој се захтев подноси, завршним рачуном за претходну годину, Одлуком о општинској управи и Актом о унутрашњој организацији и систематизацији, јединице локалне самоуправе подносе Министарству за државну управу и локалну самоуправу - Комисији за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава, Београд, Бирчанинова 6, у року од 30 дана од дана објављивања јавног позива у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Јавни позив је објављен у „Службеном гласнику Републике Србије”, број 94 од 16. октобра 2007. године (на страни бр. 40 и 41 у огласном делу).

недеља, 28. октобар 2007.

Корисни савети и упутства

На сајту http://znanje.infostud.com/ могу се наћи бројне корисне информације међу којима су и корисни савети и упутства. Пошто ове информације могу да буду од значаја за ширу јавност достављам листу линкова.

Како написати...

Запошљавање

Тестови и сертификати

Стипендије, путовања, пројекти и разне друге корисне информације

уторак, 23. октобар 2007.

ПОДСЕТНИК: Презентација Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом у Смедеревској Паланци 25.10.2007.г.

Презентација Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом одржаће се у Смедеревској Паланци у четвртак 25.10.2007.г. са почетком у 13.00 сати у Великој сали Скупштине Општине Смедеревска Паланка, Вука Караџића 25.
Стратегију ће представити
Јован Протић, менаџер пројекта „Стратегија одрживог развоја Републике Србије; и тим лидери Петар Ђукић, Дренка Вуковић, и Радмило Пешић.

Израду Стратегије одрживог развоја Републике Србије води и коoрдинира Кабинет потпредседника Владе уз подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП) и Шведске агенције за међународни развој (Сида), са циљем да Стратегија одрживог развоја Републике Србије створи оквир за развој Србије до 2015. године. Србија ће усвајењем ове Стратегијe добити јасан одговор како ускладити економски развој, социјална питања и питања заштите животне средине.
Прилози:
  • Програм презентацији Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом се налази на линку
  • Линк ка online обрасцу за потврђивање присуства. Улаз је слободан али препоручујемо регистрацију.
  • Линк ка online обрасцу за пријављивање дискусије/постављање питања. Уколико сте спречени питања и коментаре можете доставити и преко интернета.
  • Линк ка плакату скупа
  • Синтетичка информација о Стратегији одрживог развоја Републике Србије је на линку
  • Садржај Стратегије одрживог развоја Републике Србије са линковима на поједина поглавља која се могу коментарисати интерактивно је на линку
  • Линк ка online обрасцу за акредитацију медија. Медији могу да прате скуп и без најаве али препоручујемо акредитацију.
Корисне адресе:
Важни датуми и времена:
  • Потврђивање присуства учесника и представника медија који ће скуп пратити: до 18 сати 24.10.2007.г.
  • Пријављивање за дискусију и постављање питања за учеснике на скупу: до 18 сати24.10.2007.г.
  • Регистрација учесника на презентацији Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом: од 12:30 12:55 у четвртак 25.10.2007.г.
  • Почетак скупа: 13:00 у четвртак 25.10.2007.г.
  • Завршетак скупа: 16:00 у четвртак 25.10.2007.г.
ПОТВРДА УЧЕШЋА ПРЕКО ИНТЕРНЕТА
(кликните на слику)ПРИЈАВА ЗА ДИСКУСИЈУ И ПОСТАВЉАЊЕ ПИТАЊА ПРЕКО ИНТЕРНЕТА
(кликните на слику)АКРЕДИТАЦИЈА МЕДИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ СКУПА
(кликните на слику)

четвртак, 18. октобар 2007.

Презентација Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом у Смедеревској Паланци 25.10.2007.г.

Поштовани,

Задовољство ми је да могу да Вас позовем да присуствујете презентацији Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом коју организује Кабинет потпредседника Владе и Европски покрет у Смедеревској Паланци уз подршку Општине Смедеревска Паланка. Смедеревска Паланка је један од 16 градова[1] у коме ће се у току октобра и новембра месеца 2007. године представити нацрт Стратегије одрживог развоја Републике Србије у оквиру кампање „Одрживо напред“.

Израду Стратегије одрживог развоја Републике Србије води и коoрдинира Кабинет потпредседника Владе уз подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП) и Шведске агенције за међународни развој (Сида), са циљем да Стратегија одрживог развоја Републике Србије створи оквир за развој Србије до 2015. године. Србија ће усвајењем ове Стратегијe добити јасан одговор како ускладити економски развој, социјална питања и питања заштите животне средине.

Активно учешће грађана, невладиних организација и локалне самоуправе од суштинског је значаја не само за израду Стратегије, него и за њену примену у политичком и привредном животу Србије. Из тих разлога се организује јавна дискусија широм Србије, али јавност може активно да учествује у стварању текста Стратегије и путем интернета (путем сајта www.odrzivi-razvoj.sr.gov.yu). Европски покрет у Смедеревској Паланци је формирао и блог на адреси http://javna-rasprava-sors.blogspot.com као средства за додатно унапређење дијалога у вези одрживог развоја Србије.

Презентација Стратегије са јавном дискусијом одржаће се у Смедеревској Паланци у четвртак 25.10.2007.г. са почетком у 13.00 сати у Великој сали Скупштине Општине Смедеревска Паланка, Вука Караџића 25. Стратегију ће представити Јован Протић, менаџер пројекта „Стратегија одрживог развоја Републике Србије; тим лидери Петар Ђукић, Дренка Вуковић, и Радмило Пешић. У прилогу Вам шаљемо програм самог догађаја са молбом да потврдите Ваш долазак до среде 24.10.2007.г. слањем е-маила на адресу sorrs@evropski-pokret.org.yu или попуњавањем формулара на блогу http://javna-rasprava-sors.blogspot.com , а за додатне информације ми се можете обратити и на телефон 064/190-44-60. Биће нам велико задовољство ако у наше име на ову презентацију позовете и Ваше пословне партнере и чланове шире заједнице заинтересоване за одрживи развој Србије. Додатне информације могу да се нађу и на нашем блогу који је посвећен Стратегији одрживог развоја Републике Србије где можете оставити своје коментаре или најавити своју дискусију или поставити питање. Замолили би смо Вас да нам најавите дискусију Вас и/или Ваших сарадника у трајању до 5 минута јер ћемо реч давати сагласно редоследу пријављивања говорника. Пријаву за дискусију можете обавити и на самом скупу под условом да буде било довољно времена да сви пријављени дискутанти узму реч јер ће тим лидери давати неопходна тумачења.

С поштовањем,

Милан Милошевић, магистар системологије и логистике

Председник Европског покрета у Смедеревској Паланци

Прилози:
  • Програм презентацији Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом се налази на линку
  • Образац за потврђивање присуства у Word формату је на линку
  • Линк ка online обрасцу за потврђивање присуства (препоручујемо)
  • Линк ка обрасцу за пријављивање дискусије/постављање питања у Word формату
  • Линк ка online обрасцу за пријављивање дискусије/постављање питања (препоручујемо)
  • Линк ка плакату скупа
  • Синтетичка информација о Стратегији одрживог развоја Републике Србије је на линку
  • Садржај Стратегије одрживог развоја Републике Србије са линковима на поједина поглавља која се могу коментарисати интерактивно је на линку
  • Линк ка online обрасцу за акредитацију медија (препоручујемо)
Корисне адресе:
Важни датуми и времена:
  • Потврђивање присуства учесника и представника медија који ће скуп пратити: до 18:00 часова 24.10.2007.г.
  • Пријављивање за дискусију и постављање питања за учеснике на скупу: до 18:00 часова 24.10.2007.г.
  • Регистрација учесника на презентацији Стратегије одрживог развоја Републике Србије са јавном дискусијом: од 12:30 12:55 у четвртак 25.10.2007.г.
  • Почетак скупа: 13:00 у четвртак 25.10.2007.г.
  • Завршетак скупа: 16:00 у четвртак 25.10.2007.г.
ПОТВРДА УЧЕШЋА ПРЕКО ИНТЕРНЕТА
(кликните на слику)ПРИЈАВА ЗА ДИСКУСИЈУ И ПОСТАВЉАЊЕ ПИТАЊА ПРЕКО ИНТЕРНЕТА
(кликните на слику)АКРЕДИТАЦИЈА МЕДИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ СКУПА
(кликните на слику)

[1] Ариље, Бечеј, Београд, Бор, Зрењанин, Лесковац, Ниш, Нови Сад, Пријепоље, Прокупље, Смедеревска Паланка, Сомбор, Суботица, Велико Градиште и Врање

понедељак, 15. октобар 2007.

Паланачке новине бр. 18

Паланачке новине
поново су пред Вама.
По популарној цени од 29 динара, у новом, већем формату,
једини независни паланачки лист наставља да излази
сваког 1. и 15. у месецу.
Паланачке новине можете пронаћи на свим
већим приватним киосцима у граду.
Све Ваше коментаре, сугестије, критике (и похвале)
можете нам послати путем
електронске поште на
palanacke@gmail.com

Нови број Паланачких новина
излази из штампе у четвртак, 1. новембра 2007. године.
До читања!

недеља, 14. октобар 2007.

Јавна расправа о Стратегији одрживог развоја Републике Србије

Једна од активности УГ Европски покрет у Смедеревској Паланци, који је члан ширег састава радних група за израду Стратегије одрживог развоја Републике Србије, на припреми представљања Стратегије одрживог развоја Републике Србије у Смедеревској Паланци 25.10.2007.г. је активирање блога "Јавна расправа о Стратегији одрживог развоја Републике Србије" као платформе за унапређење дијалога о одрживом развоју Србије и о нацрту документа "Национална Стратегија одрживог развоја Републике Србије". Сви коментари са овог блога биће доступни јавности а такође ће они који буду стигли до 25.10.2007.г. бити платформа за дискусију на јавном представљању Стратегије одрживог развоја Србије у Смедеревској Паланци. У циљу олакшавања коментарисања Стратегије њен текст је декомпонован на поруке на наведеном блогу а коментарисање је крајње једноставно јер је то једна од генеричких функција изабране блог платформе. Листи коментара можете приступити преко РСС фида за коментаре http://feeds.feedburner.com/sors-komentari. РСС фид блога је http://feeds.feedburner.com/sors, а адреса блога је http://javna-rasprava-sors.blogspot.com/.
На блогу је организована анкета за посетиоце а такође је омогућено да се посетиоци бесплатно претплате да примају нове прилоге и коментаре путем е-маила. У наредној фази развоја додатних сервиса овог блога (примене и других информационо комуникационих технологија у јавном дијалогу о битним питањима за развој Србије) предвиђена је примена и других сервиса интернета јер постоје технолошке могућности које ће се искористити.

Упутство за коментарисање на блогу

Када нађете одговарајући део документа (блог поруку) који желите да коментаришете кликните на реч коментар на дну поруке чиме отварате прозор за коментарисање.
Унестите коментар.
Приликом уноса можете користити неке HTML ознаке. У току коментарисања можете са леве стране поново прочитати поруку (део Стратегије) који коментаришете и копирати део текста за цитате.
Када сте завршили коментарисање можете изабрати идентитет. Уколико сте пријављени са Гугл налогом можете изабрати свој идентитет на Гуглу а у противном можете навести своје име и презиме и е-маил односно можете да будете и анонимни коментатор. После притиска тастера ОБЈАВИТЕ КОМЕНТАР ваш коментар је доступан свима који приступе блогу преко интернета.
Замолили би смо вас да пре слања коментар поново исти погледате да би сте евентуално унели исправке јер после објављивања то није могуће учинити.
Уколико вам је потребна помоћ можете се обратити на е-маил .
Садржај документа "Национална Стратегија одрживог развоја Републике Србије" у форми блог порука је следећи:

Корисни линкови који ће вам помоћи да квалитетније припремите своје коментаре су:

Корисни документи за припрему коментара са разним искуствима у одрживом развоју су:

Најава догађаја на upcoming.yahoo.com је на адреси http://upcoming.yahoo.com/event/290833. Уколико имате налог на yahoo.com можете потврдити своје присуство.

четвртак, 11. октобар 2007.

ОТВОРЕНА JE ШЕСТА МИНИСТАРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА "ЖИВОТНА СРЕДИНА ЗА ЕВРОПУ"


Шеста министарска конференција "Животна средина за Европу" отворена је свечано данас у Београду. ‎После уводних излагања председника Србије Бориса Тадића, домаћина скупа министра заштите животне ‎средине Саше Драгина, Марека Белке извршног секретара Економске комисије Уједињених нација за Европу и ‎Акима Штајнера извршног директора Програма за заштиту животне средине Уједињених нација, учесници ‎Конференције говорили су о стању животне средине.‎
Извршни директор Европске агенције за животну средину Жаклин Мек Глејд представила је четврти ‎паневропски извештај о стању животне средине у коме је наглашено да једно од решења садашњих проблема у ‎овој области бољи систем информисања и праћења, односно попуњавање постојећих празнина у ‎информацијама и увођење еколошких проблема у школске системе. Четврти извештај је фокусиран на питања ‎утицаја животне средине на здравље људи, загађења ваздуха, мора и биодиверзитет, климатске промене, а ‎посебно глобално загревање. Главни закључак четвртог паневропског извештаја је да садашње стање у области ‎животне средине може бити промењено да је само ако сви променимо лоше навике у свакодневном животу.‎
Председавајући пленаране сесије о стању животне средине сесије, др Саша Драгин, министар заштите ‎животне средине Републике Србије, рекао је да је стање животне средине у највећој мери зависи од система ‎самопраћења и евалуације, али и од доброг законског оквира и међународне сарадње у паневропском региону.‎
Умберто Роси, секретар у министарству животне средине Португала је у име Европске уније нагласио значај ‎министарске конференције "Животна средина за Европу" за будућност животне средине и истакао важност ‎образовања у овом процесу, као и потписивање мултералних споразума паневрепских земаља. Министар ‎животне средине Финске, Кимо Тиликаинен, навео је пример Финске као земље у којој брига о животној средини ‎доприноси економском развоју. ‎
Економски разовој и унапређење стања у нашем окружењу могу бити постигнути у исто време и као ‎јединствени циљ. То је оно што подразумева одрживи развој“, рекао је фински министар за екологију.‎
Постигнут је значајан напредак у развоју система праћења и процене стања средине, и САД, као лидер у ‎мониторингу стања животне средине и партнер Европске комисије у овом послу, охрабрују даљи напредак ‎паневропских земаља у овој области, рекао је Данијел Реифшнајдер, заменик помоћника секретара за животну ‎средину у државној управи САД. "Само ако су релевантни подаци доступни свима, потпуно бесплатно, можемо ‎постићи циљеве које смо зацртали".‎
У дискусији на пленарној сесији о стању животне средине учествовали су и високи званичници ‎министарстава животне средине Молдавије, Естоније, Пољске, Македоније, Шпаније, Хрватске и други гости и ‎делегати Конференције.‎
Шеста министарска конференција "Животна средина за Европу" одржава се у Београду од 10. до 12. ‎октобра уз присуство готово 3.000 гостију, представника 56 државних делегација, неколико стотина ‎међународних и домаћих невладиних организација и више од 100 домаћих и страних новинара.‎
На бази информације са сајта
Фотографија је са сајта Владе Републике Србије
Корисни линкови:
Више фотографија са конференције може да се нађе на линку http://www.iisd.ca/ymb/efeb/

четвртак, 4. октобар 2007.

Паланачке новине бр. 17

Паланачке новине
поново су пред Вама.
По популарној цени од 29 динара, у новом, већем формату,
једини независни паланачки лист наставља да излази
сваког 1. и 15. у месецу.
Паланачке новине можете пронаћи на свим
већим приватним киосцима у граду.
Све Ваше коментаре, сугестије, критике (и похвале)
можете нам послати путем
електронске поште на
palanacke@gmail.comНови број Паланачких новина
излази из штампе 15. октобра 2007. године.
До читања!

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine