субота, 11. август 2007.

Поводом Међународног дана младих формиран је OnLine клуб ОМЛАДИНА на urbae.com

Сутра се обележава Међународни дан младих у 10 градова Србије. Ово је први пут да се организује ова манифестација у Србији под покровитељаством Министарства омладине и спорта. Имајући у виду овај повод креирао сам OnLine клуб ОМЛАДИНА који је намењен како младима тако и онима који се баве питањима важним за омладину и онима који се осећају младим без обзира што се по годинама то не би рекло.
Питање положаја младих није једноставно јер активизам младих није на неком завидном нивоу (са часним изузецима).
Треба их разумети јер ни активизам њихових родитеља није нешто посебно. Стиче се утисак да у Србији многи очекују да њихове проблеме реши неко други. То је прилично комфорна позиција која је истовремено и безперспективна. Тек када нека социјална група артикулише своје проблеме и у том процесу артикулисања изгради капацитет за њихово решавање можемо очекивати бољитак. Код младих је наведено још значајније јер је код њих од решења важнији пут до решења. На том путу до решења отварају се бројне перспективе које нисмо имали у видном пољу када смо кретали - једноставно пејсаж се мења јер се и окружење стално мења а и они се мењају и "неке опције са почетка путовања/процеса" постају неперспективне јер су се указале нове које више обећавају.
Гледајући неке стратегије и акционе планове посвећене питању младих издвајају се следеће области:
‎1. ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ
‎2. ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ ‎
‎3. ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ ‎
‎4. КУЛТУРА И СЛОБОДНО ВРЕМЕ МЛАДИХ ‎
‎5. АКТИВНО УКЉУЧИВАЊЕ МЛАДИХ У ДРУШТВО, ДОБРОВОЉНИ РАД ‎
‎6. МОБИЛНОСТ И ИНФОРМИСАЊЕ МЛАДИХ ‎
‎7. ЕКОЛОГИЈА И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ‎
‎8. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА ПРЕМА МЛАДИМА
Како сам у уводу рекао овај клуб је намењен младима а и онима који то нису али се осећају младим. То што неко није млад не мора да значи да је мање компетентан да се бави проблемима младих. Напротив, животно искуство може да буде она компонента која ће битно помоћи да се дође до трајних (или модерно речено одрживих) решења.
Питање младих није питање само за младе већ је питање које тражи одговор свих генерација у једном друштву - за младе, за све оне који се осећају младим или који се сећају како је то бити млад.
Сви прилози су јавни и њима се укључујем у активности Министарства омладине и спорта у вези израде Националне стратегије за младе.
Стога посетите http://urbae.com/ односно клуб ОМЛАДИНА.

Нема коментара:

Постави коментар

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine