среда, 26. март 2008.

26. март 2008, Од 31. марта конкурс за пројекте из НИП-а за 2009. годину

Министар без портфеља задужен за спровођење Националног инвестиционог плана (НИП) Драган Ђилас најавио је данас да ће 31. марта бити објављен конкурс за пројекте који ће се наредне године финансирати из НИП-а. Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да ће конкурс бити отворен до 15. маја, а да ће нова Влада одлучивати који ће пројекти ући у НИП.

Влада Србије је 20. марта донела Уредбу о поступку по коме се бирају и спроводе пројекти из НИП-а за 2009. годину. (погледајте) Министар је изјавио да су стратешки приоритети исти као и 2008. године. Према његовим речима то су инфраструктурни пројекти за отварање нових радних места, едукацију и јачање руралног развоја. Додат је пети приоритет који се односи на пројекте који стварају услове за опстанак неалбанског становништва на Косову и за повратак расељених. Пројекте могу да подносе министарства, Канцеларија за НИП, државни органи и организације, аутономна покрајина, град Београд, општине и невладине организације.

"Из буџета за НИП за 2008. годину за сада је потрошено 700 милиона динара за обилазницу око Београда, 300 милиона динара за стимулацију за нова радна места и 200 милиона за појачање ватрогасних способности Србије за потенцијална гашења пожара", додао је Ђилас. Он је изразио наду да ће ускоро бити ратификовани кредити за обилазницу око Београда, како би њена изградња почела и на другим местима, поред дела који је приоритет због могуће реконструкције моста Газела. Ђилас је подсетио да је за обилазницу укупно до сада обезбеђено 2,7 милијарди динара.

"Циљ је да ове године потрошимо свих планираних 47 милијарди динара, јер је сваки динар који остане изгубљен за инвестиције. Буџет не може да се преноси из једне године у другу", објаснио је Ђилас. За Косово и Метохију из НИП-а обезбеђено 1,3 милијарде динара и додао да очекује нове пројекте како би се "за Косово борили економијом и бољим животом људи, а не само великм паролама". Ђилас је изјавио да се овогодишњи пројекти нормално реализују и да "не постоји никакав разлог да било који чека изборе".
Са сајта НИП-а са линка.

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine