среда, 12. март 2008.

СРБИЈА НИЈЕ ЖЕТОН ЗА ПЛАЋАЊЕ ДУГОВА (ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ ДАО ЈЕ "НОВОСТИМА", 7. МАРТА 2003. ГОДИНЕ)

ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ ДАО ЈЕ "НОВОСТИМА", 7. МАРТА 2003. ГОДИНЕ

СРБИЈА НИЈЕ ЖЕТОН ЗА ПЛАЋАЊЕ ДУГОВА

ПРАВА Србије на Косову и Метохији нису нешто што може да нестане. Нико нема, ни међу Албанцима, ни у свету, права да нам каже: Милошевић је потрошио ваша права и ви почињете од нуле. Наравно, и албанско становништво има своја права. Наш приступ није једностран и не говоримо да Србија има своја права. Не. И у Резолуцији 1244 је записано да мора да буде пронађен компромис између права Приштине и права Београда. Мене забрињава то што последње четири године све иде мимо Резолуције 1244 и против могућег и потребног компромиса. Суочени смо са широким искључивањем чак и могућности да Београд има било каква права.

...Бојим се да се неке ствари нису битно промениле од тренутка када сам пре седам-осам година, на предавању у Америци, рекао да ми тадашња америчка политика личи на Титову: слаба Србија - јака Југославија.

...Понављам: ми ни формалну, ни фактичку независност Космета нећемо прихватити. Искористићемо различите механизме да анимирамо поједине владе и земље и учинићемо све што можемо да међународној заједници буде прихватљива нова позиција. Потпуно сам свестан да нам предстоји дуготрајна борба да покушамо да одбранимо свој интерес

... Учинио сам све што сам могао да, својим последњим иницијативама, покренемо косметско питање паралелно са питањем Ирака. Моја намера је да свету кажемо да нисмо ничији жетон у резерви којим би неко намиривао своје друге дугове.

... Истина је, већ сам, због Космета, покварио односе са доста својих колега у међународним организацијама. Неки од њих су ово за шта се залажем схватили као гурање прста у око. Космет је, међутим, за мене државни приоритет број један. Статус Косова је, у ствари, статус Србије. Ми не можемо да заокружимо државност Србије док не знамо какав је статус Косова и Метохије. Ја сам изабран да заступам и браним интересе Србије. Свет мора да схвати да српске демократе, а и ја као председник Владе Србије, после две године, још не можемо да кажемо шта је наша држава. Морају да схвате и прихвате да је то за нас - као што би било и за сваку другу нормалну државу и народ - велики проблем.

... Ствари ће почети суштински да се мењају тек када међународна заједница каже: решење је у компромису који тражи Резолуција 1244. Решење је у суштинској аутономији за Космет, враћању протераних Срба и враћању предвиђеног броја наших полицајаца у покрајину. У стриктном спровођењу Резолуције 1244, до последњег слова.

... Прибојавам се да међународна заједница у догледно време не каже: Косметска "дивља градња" је постала тако велика да не можемо да је решимо, хајде да је легализујемо.

... Србија није под протекторатом да би ико могао да јој намеће било које решење за неки део њене територије.

Из дневног листа "Вечерње новости" на линку.

Нема коментара:

Постави коментар

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine