субота, 7. јул 2007.

Паланачке новине број 15


„Петоро изабраних“


Прошли број „Паланачких новина“ р а ш и р и о се по Србији. Звали су нас ових дана са свих страна, највише из Београда, да питају каква је то Клозетска мафија откривена у Паланци. Када им укратко препричамо последње догађаје у вези школског тоалета у кусадачкој основној школи, прва реакција је смех, а затим оштра критика учесника у тој афери.

Мој бивши колега из једне београдске редакције умало ме није увредио и наљутио рекавши: ви Паланчани уместо друмске, царинске, ауто, стечајне и многих других мафијашких група - добисте клозетску.

Имао сам утисак, онако преко телефона, да ће се угушити од смеха, што ме је прилично изнервирало па сам заурлао са ове стране жице: Светиславе, имамо ми и Аеродромску мафију и још неке којима тек треба да смислимо имена.

Ништа није вредело моје урлање - са оне стране враћао ми се ехо: клозетска, клозетска, клозетска... и урнебесан смех.

Ако је већ тако, помислио сам, онда треба заштитити ауторско право на име које изазива тако „бурне“ реакције. Па и наплатити таблоидима, што да не!

Елем, у веома читаном тексту, из прошлог броја, под називом „Раја, Мито и Корупција“ покушали смо, поред осталог, да демистификујемо политикантски покушај групе окупљене око председника паланачке општине да се одржи седница СО, која им је била неопходна јер су у референдумској кампањи потрошили и последњи „цвоњак“ народних пара, а имали су и жељу да посмењују неке „непослушне“ и поделе признања „добрим“ одборницима и функционерима који су гласали „против опозива“.

Тада смо веома јасно рекли да је то „немогућа мисија“, јер после онаквог референдумског резултата скупштина се распушта и чека се да Влада Србије одреди петочлано веће, народски речено принудну управу, које ће до наредних избора имати одлучујућу улогу у руковођењу општином.

Показало се да смо, као што сте и навикли поштовани читаоци, и овог пута били у праву и исправно вас информисали.

Ових дана и званично је распуштена СО и изабрано петочлано Веће на чијем челу ће се налазити Владан Старчевић из Демократске странке. Поред још једног члана из ДС, по представника у овом органу имају ДСС, НС и Г 17 плус.

Веома је уочљиво да су чланови Већа бирани по угледу на састав Владе Србије што може да се сматра позитивним за нашу општину због будуће лакше комуникације.

Формирањем овог органа и званично је стављена тачка на политиканство, продају магле и небулозне измишљотине, али и доношење веома опасних и штетних одлука у периоду „једноумља“ и неконтролисане власти, који су трајали од завршетка референдума до избора Већа.

Строго „чешљање“ тог периода, као и потпуно истинито информисање јавности требало би да буде први задатак „петоро изабраних“.

„Трње“ по коме ће морати да ходају да би стигли до правих информација биће и даље „заливано“ од стране представника прилично „шарене“ политичко-интересне групе у граду познате по називу „Цокићевци“, који су показали да нису у великој љубави са истином.

Неки од њих, који засигурно имају чисту савест, једног дана осетиће потребу сами себи „да се објасне“.

За неке од оних других, већ су се постарали надлежни органи и ухватили их са „рукама у ђачким ВЦ шољама“, а судећи по томе што се број осумњичених свакодневно повећава, привођења и хапшења неће престати док се не стигне до НАРЕДБОДАВЦА.

„Кусадачка прича“ покренула је отварање нових афера, па је полицијску „кафицу“ попило и неколико „јачих“ играча, о чему ћемо писати када будемо дошли до конкретних података.

Нико није крив док му се кривица не докаже... и није тачна изрека „где има дима има и ватре“, јер би у том случају свака пласирана лаж могла да се сматра полуистином.

Али зато стоји она о кози и роговима.

Када смо већ код ње: зар вам се не чини да се и у овој нашој, паланачкој, траги - комедији, само још чека главни рогоња?

Д.Ц.



ПРОМОЦИЈИ ГРУПЕ ГРАЂАНА „ОТВОРЕНИ КРУГ“ ПРИСУСТВОВАЛО ОКО ДВЕ СТОТИНЕ ЧЛАНОВА И ПРИЈАТЕЉА ИЗ ЦЕЛЕ ОПШТИНЕ

Добар глас добро се чује

- Мотиви свих нас могу да буду различити, али циљ је јединствен, а то је побољшање општих услова живота у нашој општини - рекао је професор Златан Бецић, покретач ове идеје

У пријатном амбијенту ресторана „Ла плаја“ на језеру Кудреч одржано је јавно представљање новоформиране Групе грађана „Отворени круг“ која, како је речено на овом скупу, има за циљ да допринесе квалитетнијем животу и бржем развоју општине Смедеревска Паланка.

Представљању, боље рећи промоцији, присуствовало је око две стотине чланова и пријатеља ове амбициозне групе која окупља младе и оне мало старије, уједињене истом идејом и циљем.

- Сви ми који смо се окупили око ове идеје успешни смо у својим приватним животима, па зашто онда не би били успешни и у вођењу општине - рекао је један од чланова руководства „Отвореног круга“, професор Милош Поповић.- Сигурно сте безброј пута гледали нашу локалну телевизију и нервирали се када видите какви људи воде Паланку. Па зар нема бољих? Управо у нашој групи су паметни, поштени, часни локал патриоти који воле Паланку и желе да је уздигну.

Према речима Дејана Никосавића, инжењера пољопривреде, ова група ће се, поред осталог, залагати за оснивање централне пољопривредне задруге која би решавала проблеме свих пољопривредних произвођача у нашој општини.

- Оваква задруга била би непрофитна организација, јер не би наплаћивала своје услуге, а по набавним ценама снабдевала би пољопривреднике минералним ђубривом, семенском робом, резервним деловима за механизацију што би прилично снизило цене производа - објаснио је Никосавић.

По мишљењу др Слободана Радисављевића „Отворени круг“ би требало да окупља три групе људи: оне који живе и раде у Паланци и ту им деца одрастају, оне који су рођени овде, а афирмисали су се у некој другој средини, док би трећа група представљала пријатеље предходне две групе.

- На почетку би требало дефинисати како ми видимо Паланку за 20 година, потом за 10, па за 5, а онда за сваку наредну, јер мора да постоји план развоја у свим сегментима - рекао је др Радисављевић.- Паланчани имају право да се лече исто тако квалитетно као и Београђани, а то је веома остварљиво.

Покретач идеје о формирању ГГ „Отворени круг“, професор Златан Бецић, на почетку свог обраћања нагласио је да они нису и не желе да буду политичка странка, већ нешто сасвим ново у друштвено-политичком животу Паланке.

- Као што видите овде су присутни људи различитих политичких убеђења, има монархиста и републиканаца и то сматрам својим првим успехом, јер су у овој идеји препознали нешто нормално. Циљ свих нас је да променимо амбијент у коме живимо и свест наших суграђана да би требали да учествују и уђу у тај „Отворени круг“ који баш из тих разлога и јесте отворен. Мотиви свих нас могу да буду различити, али циљ је јединствен, а то је побољшање општих услова живота у нашој општини. То није лак задатак, али ако се нешто не проба не може ни да се успе. Ми постојимо тек месец дана, а већ смо успели да вас окупимо у оволиком броју што значи да се добар глас добро и чује - нагласио је Бецић.

Заиста те вечери на језеру Кудреч све је било позитивно и „свеже“. Добар глас који је окупио прилично велики број Паланчана из села и града, њих око две стотине, сада је још већа обавеза људима из „Отвореног круга“ да запну и замишљене идеје приближе стварности.

Неће то бити лак задатак, имајући у виду колико је Паланка таворила последњих година, али ни претерано тежак, ако младост, искуство и свежина које красе „Кругаше“ добију своје место у будућем сазиву локалног парламента.

1 коментар:

  1. Sa http://funkcioner.wordpress.com/

    Iscrpljujuća Radna Sedmica
    July 8th, 2007 by Funkcioner

    Već nekoliko dana razmišljam o Vama, dragi moji Građani i Građanke a svi skupa Poreski Obveznici. Razmišljam, kako mora biti Vama kada Vam Moja Ličnost ne dolazi u domove po čitavih nedelju dana. Istina, imao sam isuviše posla tokom prethodne sedmice i nisam mogao da Vam pišem, ali to nije opravdanje za mentalni bol koji Vam, mora biti, nanosim svojim odsustvom. Strahujem da će stvari biti samo gore u narednom periodu, jer izgleda da ću već možda sledeće sedmice krenuti na Put u Akapulko i krstarenje obalom Kalifornije sa Svojom Sekretaricom. Ali, očekujte izveštaje s vremena na vreme.

    Kada čujete šta se sve dešavalo, možda i nećete misliti da baš nisam imao vremena, ali verujte mi, nije lako Mojoj Ličnosti. Državni Posao zahteva velike napore oko Sitnica koje nisu vredne spominjanja, a opet su za Vaše Živote veoma važni. Na pimer, stvari poput Darovanja Cele Svoje Plate Deci Jedne Nacionalne Manjine nije nešto za šta bi bilo mesta ovde gde sve mora da se sažme, a opet je važno.



    Već početkom sedmice preuzeo sam dužnost u Upravnom Odboru Jednog Gradskog Komunalnog Preduzeća. Moram priznati da je bilo više nego naporno. Čak sam dva puta po sat vremena morao da prisustvujem sednicama što je bilo više nego opterećujuće po Moje Biće. Možete samo da zamislite kako sam se osećao nakon takvog napora: samo sam želeo da se odmorim, i nisam bio u stanju da Vam pišem, Drage Moje i Dragi Moji. Jer, Ušteda Vašeg Novca veoma je važna za sve Nas koji tamo sedimo, u tom Upravnom Odboru, i stalno razmatranje načina, kako to uraditi, izmori Čoveka do krajnosti.

    Eto tako, na primer, u četvrtak smo morali preko Svoje Volje da primimo Jednog Bivšeg Vladinog Službenika koji je želeo da nam Pomogne oko kvalitetnijeg obavljanja Posla, tražeći neku Beznačajnu Stvar zauzvrat. Sa Mnom u razgovoru se posle još dugo zadržao, zbog mojih dobrih veza sa Velikim Brojem Urednika Mnogih Dnevnih Novina i Nedeljnika. Bilo je veoma dirljivo videti kako taj Čovek sa suzama u očima priča o Nepravdi koju su mu pojedini od njih naneli u svojim listovima. Zbog toga sam se prihvatio posla ispravljanja te Nepravde i obavio više razgovora sa pomenutim Urednicima, nakon čega su oni obećali da će ubuduće obavljati posao znatno Profesionalnije. Tek Jedan nije želeo da mi obeća da će biti Pošten prema Jednom Bivšem Vladinom Službeniku, pa sam morao da pozovem Nadležnog Bezbednjaka koji je opet pozvao Tog Urednika i podsetio ga na neku vezu sa Jednim Kontraverznim Biznismenom, kod koga je išao na Slave i Rođendane. Bio je zlatan posle toga i zakleo se na Profesionalnost.

    Zanimljivo je kako su Ljudi dragi i mili. Eto, Taj Bivši Vladin Službenik je došao danas i Mojoj Kćeri predao ključeve onog Jaguara o kome smo pričali. I nek’ mi neko posle priča o tome kako nema više Dobrog i Poštenog Sveta! Treba samo znati gde ga tražiti. Ja imam sreće da sam okružen sa mnogo takvih Divnih Ljudi.



    Od stvari koje su se još dešavale, moram istaći e-mail koji sam primio pre nekoliko dana, u kojem me Nekadašnji Ministar moli da ga ne spominjem na blogu, jer ne želi Zasluge za Ušteđeni Novac Poreskih Obveznika. Nisam imao ni nameru, obaveštavam ga ovim putem, jer On odavno nije U Poslu.



    Nadležni Ministar me je još u utorak pozvao i obavestio da Jedna Moja Prijateljica Glumica treba da postane Predsednica Jednog Odbora za Finansiranje Kulturnih Projekata. S obzirom da ona zna sa novcem, a da ima i neospornih kvaliteta kad je estetika u pitanju, ne sumnjam da će Valjano obavljati povereni joj posao.

    Posted in Koordinacija/Posredovanje, Upravni Odbor, Stranka, Srbija, Dnevnik, Mediji | No Comments »
    Nagrada za iskazani Patriotizam
    July 1st, 2007 by Funkcioner

    Moj Tast, koji je inače veoma Moćan Čovek u Privatnom Biznisu, pozvao me je sredinom protekle sedmice na ručak kako bi sa mnom porazgovarao jednom veoma bitnom Projektu, meni odavno poznatom, ali u koga do sada nisam bio uključen ni na jedan način.

    Već odavno mi je poznato da Moj Tast i Jedan Visoki Funkcioner Vladajuće stranke Srbije koji je u međuvremenu postao Nadležni Ministar, imaju zajednički Poduhvat, izrazito Patriotskih Svojstava. Naime, nakon što je Jedan Visoki Funkcioner Vladajuće stranke Srbije mnogim ljudima Pomogao da dođu do svojih Lokala u Jednoj Beogradskoj Opštini, i nakon što su ga oni nagradili zbog toga, mada on na tome nije insistirao, predložio je Mom Tastu da njih dvojica pomognu Predsedniku da bolje obavlja Državne Poslove i da bolje radi za Narod tako što će izgraditi Novi Dom za Njega i Njegovu Porodicu. Predsednik im je bio veoma zahvalan. Tekovine te Zahvalnosti su takve da je Jedan Visoki Funkcioner Vladajuće stranke Srbije došao na Poziciju Nadležnog Ministra, kako i dolikuje nekome ko zarad Države i dobra Građana troši svoj sopstveni novac, a Moj Tast je Povezan sa Jednim Domaćim Gigantom, pošto je Preduzeće Mog Tasta bilo više nego neophodno za Transformaciju Istog.

    Pošto sam Ja Ličnost koja je veoma voljena od strane Ličnosti Mog Tasta, On je rešio da određene Tekovine Njegovog Delovanja dođu i do mene. Nakon što se prethodno dogovorio sa Nadležnim Gradskim Sekretarom, predložio mi je da budem Instaliran u Upravni Odbor jednog Gradskog Komunalnog Preduzeća, veoma malom po broju zaposlenih ali veoma bitnom po Funkciji koju obavlja, pošto se brine o Jednom Gradskom Zemljištu. Veoma je važno da u tom Preduzeću budu Ljudi od Časti i Poštenja, pošto se veliki novac okreće tu i ne bi bilo pametno postavljati Ljude bez Integriteta. To je i bio jedan od argumenata Mog Tasta, koji je prihvaćen, baš zato što sam Ja poznat po tome da sve radim Pošteno.

    Zahvalio sam mu se što se o meni brine i što se za mene zauzima, i prihvatio Ponudu. Bilo mi je milo srcu videti kako postoje Ljudi koji cene moj Doprinos Strateškim Integracijama. Pored toga, u Jednom Neformalnom Razgovoru sa Jednim Visokim Funkcionerom Vladajuće stranke Srbije koji takođe obavlja i Funkciju Nadležnog Ministra, Moj Tast je predložio Moju Ličnost za Novog Nadležnog Gradskog Sekretara, i neformalno, to je već prihvaćeno.

    Zatim smo pričali o Privatnim Temama. On je izrazio oduševljenje Mojom Ličnošću zbog Vernosti koju sam pokazao tokom braka sa Njegovom Kćerkom i izrekao mi svoju želju da, kada se uskoro bude povukao u penziju, Ja budem taj koji će preuzeti Rukovođenje Preduzećem, na Ovaj ili Onaj način, a kada ode na Onaj Svet, Moja Ličnost postane vlasnikom Istog. Bilo mi je veoma drago što je od strane Njegove Ličnosti došlo ovo ogromno Lično Priznanje.



    Pre dva dana, Jedan Moj Prijatelj me je pozvao jer njegov Sin ima određene Probleme oko upisa u Školu. Zaista mi se učinilo nepravedno da jedan takav Pametni Dečko ne može da se upiše u Jednu Priznatu Gimnaziju samo zato što se malo previše uplašio na Prijemnom Ispitu, pa sam odlučio da pomognem odlaskom kod Nadležnog Ministra koji je potvrdio da je to zaista nepravedno. Na moje oči, pozvao je Direktora Te Iste Priznate Gimnazija i zamolio ga da nepravdu Ispravi.

    Bio sam srećan što Sistem funkcioniše i što je Sistem pun Pravednosti. Ne samo što je Moja Ličnost veoma obilno nagrađena za sve što je učinila za Poreske Obveznike i Građane te Omladinu, već je i Jedan Dečko spašen od propasti.

    Posted in Upravni Odbor, Koordinacija/Posredovanje, Stranka, Srbija, Dnevnik | No Comments »

    ОдговориИзбриши

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine