субота, 07. јул 2007.

Паланачке новине број 15


„Петоро изабраних“


Прошли број „Паланачких новина“ р а ш и р и о се по Србији. Звали су нас ових дана са свих страна, највише из Београда, да питају каква је то Клозетска мафија откривена у Паланци. Када им укратко препричамо последње догађаје у вези школског тоалета у кусадачкој основној школи, прва реакција је смех, а затим оштра критика учесника у тој афери.

Мој бивши колега из једне београдске редакције умало ме није увредио и наљутио рекавши: ви Паланчани уместо друмске, царинске, ауто, стечајне и многих других мафијашких група - добисте клозетску.

Имао сам утисак, онако преко телефона, да ће се угушити од смеха, што ме је прилично изнервирало па сам заурлао са ове стране жице: Светиславе, имамо ми и Аеродромску мафију и још неке којима тек треба да смислимо имена.

Ништа није вредело моје урлање - са оне стране враћао ми се ехо: клозетска, клозетска, клозетска... и урнебесан смех.

Ако је већ тако, помислио сам, онда треба заштитити ауторско право на име које изазива тако „бурне“ реакције. Па и наплатити таблоидима, што да не!

Елем, у веома читаном тексту, из прошлог броја, под називом „Раја, Мито и Корупција“ покушали смо, поред осталог, да демистификујемо политикантски покушај групе окупљене око председника паланачке општине да се одржи седница СО, која им је била неопходна јер су у референдумској кампањи потрошили и последњи „цвоњак“ народних пара, а имали су и жељу да посмењују неке „непослушне“ и поделе признања „добрим“ одборницима и функционерима који су гласали „против опозива“.

Тада смо веома јасно рекли да је то „немогућа мисија“, јер после онаквог референдумског резултата скупштина се распушта и чека се да Влада Србије одреди петочлано веће, народски речено принудну управу, које ће до наредних избора имати одлучујућу улогу у руковођењу општином.

Показало се да смо, као што сте и навикли поштовани читаоци, и овог пута били у праву и исправно вас информисали.

Ових дана и званично је распуштена СО и изабрано петочлано Веће на чијем челу ће се налазити Владан Старчевић из Демократске странке. Поред још једног члана из ДС, по представника у овом органу имају ДСС, НС и Г 17 плус.

Веома је уочљиво да су чланови Већа бирани по угледу на састав Владе Србије што може да се сматра позитивним за нашу општину због будуће лакше комуникације.

Формирањем овог органа и званично је стављена тачка на политиканство, продају магле и небулозне измишљотине, али и доношење веома опасних и штетних одлука у периоду „једноумља“ и неконтролисане власти, који су трајали од завршетка референдума до избора Већа.

Строго „чешљање“ тог периода, као и потпуно истинито информисање јавности требало би да буде први задатак „петоро изабраних“.

„Трње“ по коме ће морати да ходају да би стигли до правих информација биће и даље „заливано“ од стране представника прилично „шарене“ политичко-интересне групе у граду познате по називу „Цокићевци“, који су показали да нису у великој љубави са истином.

Неки од њих, који засигурно имају чисту савест, једног дана осетиће потребу сами себи „да се објасне“.

За неке од оних других, већ су се постарали надлежни органи и ухватили их са „рукама у ђачким ВЦ шољама“, а судећи по томе што се број осумњичених свакодневно повећава, привођења и хапшења неће престати док се не стигне до НАРЕДБОДАВЦА.

„Кусадачка прича“ покренула је отварање нових афера, па је полицијску „кафицу“ попило и неколико „јачих“ играча, о чему ћемо писати када будемо дошли до конкретних података.

Нико није крив док му се кривица не докаже... и није тачна изрека „где има дима има и ватре“, јер би у том случају свака пласирана лаж могла да се сматра полуистином.

Али зато стоји она о кози и роговима.

Када смо већ код ње: зар вам се не чини да се и у овој нашој, паланачкој, траги - комедији, само још чека главни рогоња?

Д.Ц.ПРОМОЦИЈИ ГРУПЕ ГРАЂАНА „ОТВОРЕНИ КРУГ“ ПРИСУСТВОВАЛО ОКО ДВЕ СТОТИНЕ ЧЛАНОВА И ПРИЈАТЕЉА ИЗ ЦЕЛЕ ОПШТИНЕ

Добар глас добро се чује

- Мотиви свих нас могу да буду различити, али циљ је јединствен, а то је побољшање општих услова живота у нашој општини - рекао је професор Златан Бецић, покретач ове идеје

У пријатном амбијенту ресторана „Ла плаја“ на језеру Кудреч одржано је јавно представљање новоформиране Групе грађана „Отворени круг“ која, како је речено на овом скупу, има за циљ да допринесе квалитетнијем животу и бржем развоју општине Смедеревска Паланка.

Представљању, боље рећи промоцији, присуствовало је око две стотине чланова и пријатеља ове амбициозне групе која окупља младе и оне мало старије, уједињене истом идејом и циљем.

- Сви ми који смо се окупили око ове идеје успешни смо у својим приватним животима, па зашто онда не би били успешни и у вођењу општине - рекао је један од чланова руководства „Отвореног круга“, професор Милош Поповић.- Сигурно сте безброј пута гледали нашу локалну телевизију и нервирали се када видите какви људи воде Паланку. Па зар нема бољих? Управо у нашој групи су паметни, поштени, часни локал патриоти који воле Паланку и желе да је уздигну.

Према речима Дејана Никосавића, инжењера пољопривреде, ова група ће се, поред осталог, залагати за оснивање централне пољопривредне задруге која би решавала проблеме свих пољопривредних произвођача у нашој општини.

- Оваква задруга била би непрофитна организација, јер не би наплаћивала своје услуге, а по набавним ценама снабдевала би пољопривреднике минералним ђубривом, семенском робом, резервним деловима за механизацију што би прилично снизило цене производа - објаснио је Никосавић.

По мишљењу др Слободана Радисављевића „Отворени круг“ би требало да окупља три групе људи: оне који живе и раде у Паланци и ту им деца одрастају, оне који су рођени овде, а афирмисали су се у некој другој средини, док би трећа група представљала пријатеље предходне две групе.

- На почетку би требало дефинисати како ми видимо Паланку за 20 година, потом за 10, па за 5, а онда за сваку наредну, јер мора да постоји план развоја у свим сегментима - рекао је др Радисављевић.- Паланчани имају право да се лече исто тако квалитетно као и Београђани, а то је веома остварљиво.

Покретач идеје о формирању ГГ „Отворени круг“, професор Златан Бецић, на почетку свог обраћања нагласио је да они нису и не желе да буду политичка странка, већ нешто сасвим ново у друштвено-политичком животу Паланке.

- Као што видите овде су присутни људи различитих политичких убеђења, има монархиста и републиканаца и то сматрам својим првим успехом, јер су у овој идеји препознали нешто нормално. Циљ свих нас је да променимо амбијент у коме живимо и свест наших суграђана да би требали да учествују и уђу у тај „Отворени круг“ који баш из тих разлога и јесте отворен. Мотиви свих нас могу да буду различити, али циљ је јединствен, а то је побољшање општих услова живота у нашој општини. То није лак задатак, али ако се нешто не проба не може ни да се успе. Ми постојимо тек месец дана, а већ смо успели да вас окупимо у оволиком броју што значи да се добар глас добро и чује - нагласио је Бецић.

Заиста те вечери на језеру Кудреч све је било позитивно и „свеже“. Добар глас који је окупио прилично велики број Паланчана из села и града, њих око две стотине, сада је још већа обавеза људима из „Отвореног круга“ да запну и замишљене идеје приближе стварности.

Неће то бити лак задатак, имајући у виду колико је Паланка таворила последњих година, али ни претерано тежак, ако младост, искуство и свежина које красе „Кругаше“ добију своје место у будућем сазиву локалног парламента.

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine