четвртак, 7. јун 2007.

ОБНОВA ПРЕГОВОРА СРБИЈА - ЕУ 13. ЈУНА

БРИСЕЛ – Председник Европске Комисије Жозе Мануел Барозо позвао је данас Србију да 13. јуна обнови преговоре са Европском унијом (ЕУ) о Споразуму о стабилизацији и асоцијацији.

Барозо је саопштио у Бриселу да поздравља „напредак који је Србија остварила од како је формирана нова влада у сарадњи са Међународним кривичним судом за бившу Југославију”.

„Охрабрујем Србију да настави да побољшава сарадњу са Трибуналом у Хагу како би се осигурало да сви остали оптужени буду изведени пред правду чиме би се постигло трајно поверење на западном Балкану”, рекао је председник Европске Комисије.

Извор: Агенција Бета

Београд, 7. јун 2007. године – Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница оценио је данас да одлука председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза о томе да 13. јуна буду настављени преговори Србије са Европском унијом представља изванредно позитиван развој догађаја.

Коштуница је у изјави за агенцију Танјуг истакао да је то добра вест која доноси већу стабилност и значајно ојачава партнерске односе Србије и ЕУ, и нагласио да постоји пуна решеност и јасна политичка воља Владе Србије да испуни све своје међународне обавезе и да се што пре, у интересу Србије, оконча сарадња са Хагом.

Он је указао на то да је наставак преговора истовремено и најбоља прилика за то да Унија, у духу пуних и правих партнерских односа, испољи уважавање Србије и снажно подржи суверенитет и територијални интегритет наше земље, а тиме и залагање Србије да се у наставку преговара о будућем статусу Косова и Метохије пронађе компромисно решење сагласно Повељи УН.
Извор: Са сајта Владе Републике Србије (линк)

1 коментар:

 1. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=06&dd=07&nav_category=11&nav_id=250369

  Nastavak pregovora 13. juna
  7. jun 2007. | 16:46 -> 18:26 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
  Beograd, Novi Sad -- Pregovori Srbije sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju biće nastavljeni 13. juna.

  Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo danas je pozvao Srbiju da 13. juna obnovi pregovore sa Evropskom unijom o Sporazumu. Barozo je saopštio da pozdravlja "napredak koji je Srbija ostvarila od formiranja nove vlade u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za SFRJ".

  "Ohrabrujem Srbiju da nastavi da poboljšava saradnju s Tribunalom u Hagu kako bi se osiguralo da svi ostali optuženi budu izvedeni pred pravdu, čime bi se postiglo trajno poverenje na zapadnom Balkanu", navodi Barozo.

  Prethodno je Karla del Ponte iz Beograda zvala Olija Rena, komesara EU za proširenje.

  Zvaničnici zadovoljni

  Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je odluku o obnovi pregovora i dodao da Srbija mora da prione na posao i završi saradnju s Haškim tribunalom.

  "Srbija je to trebalo odavno da uradi. Moramo odmah prionuti na posao kako bismo nadoknadili propušteno, što pre zaključili Sporazum i što pre istakli kandidaturu za članstvo u EU", rekao je Tadić.

  Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da najava nastavka pregovora "predstavlja izvanredno pozitivan razvoj događaja". "To je dobra vest, koja donosi veću stabilnost i značajno ojačava partnerske odnose Srbije i EU. Postoji puna rešenost i jasna politička volja Vlade Srbije da ispuni sve međunarodne obaveze i da se što pre, u interesu Srbije, okonča saradnja s Hagom", izjavio je Koštunica.

  Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je zadovoljan zbog najave nastavka pregovora i podsetio da je Barozo u saopštenju istakao da je za potpisivanje Sporazuma neophodno završiti saradnju s Tribunalom. "Ta obaveza ostaje, a moguće je da saradnja s Tribunalom bude okončana do kraja jula", kaže Đelić.

  Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje EU Tanja Miščević izjavila je da je tehnički moguće da Srbija do kraja jula završi pregovore sa Evropskom komisijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji.

  "Srbiji su potrebne dve tehničke i dve zvanične runde pregovora i tehnički je moguće završiti posao do kraja jula", kaže ona i najavljuje da će pregovarački tim Vlade Srbije za evropske integracije od 18. do 20. juna posetiti ustanove EU u Strazburu, Luksemburgu i Briselu i razgovarati s predstavnicima Saveta ministara, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

  Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da Srbija nije mogla da dobije bolju vest nego što je nastavak pregovora sa Evropskom unijom.

  "To pitanje je veoma važno, ne samo iz političkih razloga, nego i zbog stotina miliona evra iz predpristupnih fondova koje će Srbija moći da uloži u svoju infrastrukturu i privredu. Očigledno je da EU prihvata Srbiju kao budućeg člana", rekao je Pajtić.

  Reagovanja političkih stranaka

  Funkcioner Liberalno demokratske partije Marko Karadžić izjavio je danas da je odluka Evropske unije o nastavku pregovora sa Srbijom najbolja potvrda da EU vidi Srbiju u redu demokratskih evropskih država.

  Karadžić je u izjavi Tanjugu istakao da "ovu šansu ne treba još jednom prokockati" i da "treba odraditi sve ono što je preduslov za priključenje EU, od saradnje sa Haškim tribunalom do usaglašavanja zakona".

  Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da je EU ispunila obećanje o nastavku pregovora sa Srbijom, ali da se ne sme zaboraviti da pridruživanje EU zavisi isključivo od spremnosti Srbije da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

  Lider Pokreta za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je danas da je nastavak pregovora Evropske unije sa Srbijom "u svakom slučaju dobra vest i znak da se nešto kreće i pored problema koje imamo".

  On je ocenio da međunarodna zajednica senzibilno reaguje na sve pozitivne stvari u zemlji i da nije tačno da u međunarodnoj zajednici imaju predrasude, nego da ona ocenjuje naša angažovanja.

  Predsednik Romske partije Srđan Šajn izjavio je da tu stranku raduje vest o nastavku pregovora Srbije sa Evropskom unijom, jer je jedan od elemenata programa Romske partije proevropska Srbija.

  Za romsku zajednicu je to važno jer ima Roma iz Srbije koji žive u evropskim državama, pa će romske porodice moći da budu na okupu, rekao je Šajn Tanjugu.

  "Odluka zasnovana na jasnim opredeljenjima Vlade"

  Odluka evropskih zvaničnika zasnovana je na jasnim opredeljenjima Vlade Srbije da će okončati saradnju sa Hagom, ocenili su danas politički analitičari.

  Do odluke o nastavku pregovora došlo je zbog pozitivnog izveštaja glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o saradnji Srbije sa Haškim tribunalu, koja mora biti okončana, smatraju Dejan Vuk Stanković, Milan Nikolić i Vladimir Vuletić.

  Stanković je ocenio da ta odluka predstavlja i jednu vrstu pozitivnih signala do kojih je došlo posle nedavnog hapšenja jednog od preostalih malobrojnih haških optuženika Zdravka Tolimira.

  On smatra da je Vlada Srbije spremna da završi saradnju sa Hagom, koji je "ključna tačka" u nastavku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

  Nikolić ocenjuje da to znači da je EU spremna da krene u pravcu potpisivanja ugovora, ali da ugovor neće biti potpisan dok Ratko Mladić ne bude isporučen, kao i ostali koji su optuženi za ratne zločine.

  "Mala fleksibilnost je uneta, ali u biti ništa veliko se nije desilo, jer je isti postupak primenjen sa Hrvatskom i taj model je sada prenet na Srbiju", rekao je Nikolić.

  Vuletić je kazao da je ovo prvi put da Del Ponteova iz Beograda odlazi sa pozitivnim izveštajem, i ocenio da je Vlada Srbije pokazala da je izuzetno spremna za nastavak procesa evropskih integracaija.

  ОдговориИзбриши

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine