уторак, 5. јун 2007.

Најновији број Паланачких новина

Певач без песме

Иако није смео да дође у ТВ емисију код овог новинара и одговори на неколико обичних пит ања из своје председничке биографије, Радослав Цокић је на референдуму добио више гласова од оних који су желели да га смене. То значи да ће и даље остати на функцији председника општине. Додуше, биће ту „помало фиктивно“, примаће лепу плату, али неће имати стварну власт. Остао је певач без песме.

Општином ће владати петочлано Веће које одређује Министарство за локалну самоуправу.

Референдум на коме је победио, могао би се назвати његовом Лабудовом песмом.

Па ето му песме, када већ мора нешто да пева.

Ако је лажима о својим успесима током мандата и још већом лажи да му је било забрањено гостовање на општинској ТВ „Јасеница“, у коју је током референдумске кампање позиван у четири емисије у само пет дана, о чему постоје писани докази, успео да добије гласове нешто више од 10 одсто уписаних бирача, последња неистина коју је изговорио у ноћи свог „тријумфа“ да ће покушати да спасе скупштину од распуштања јер тамо има и добрих одборника, јасно показује начин функционисања, моралне и људске особине Радослава Цокића.

Наиме, он веома добро зна да постоји ЗАКОН који прописује редослед потеза у оваквим ситуацијама, од којих је први распуштање СО, а потом избор Већа које ће до наредних избора практично имати улогу скупштине.

Цокића, међутим, „жуља“ то што је током кампање потрошио и последњи динар из општинске касе, па би му добро дошло бар пет минута седнице СО да би изгласао ребаланс буџета, без кога неће моћи ни плату да прима, а да не помињемо обавезе према запосленима и плаћање нагомиланих рачуна.

Са друге стране, ако ствари посматрамо његовим очима сигурно је да му „прија“ то што може да каже да је победио своје противнике. Још да је било слатко „са пола коша“, а не овако убедљиво, почео би Радослав да се штипка од среће. Није њему важно како ће општина функционисати у наредном периоду до локалних избора. То је већ показао када је покушао са ускраћивањем плата онима који нису желели да му се приклоне, већ су поштено радили свој посао.

Њему је битно да је задржао „титулу“ и привилегије, да ће се до даљег звати председником и да је, захваљујући гласовима партијских активиста, успео да задовољи сујету и освети се неистомишљеницима.

На ове изборе, очигледно, нису изашли неопредељени или, боље речено, овом или оном кампањом у последњи час опредељени бирачи. Мали број грађана који су гласали, за ове или оне, потврда је мишљења да су партије које су те недеље биле активније и успеле да „изведу на биралишта“ већи број својих чланова и симпатизера и однеле победу.

Како иначе објаснити да председник који је узео стан из општинског Фонда солидарности, на шта су грађани посебно осетљиви, за то није кажњен сменом.

Како објаснити да није смењен председник који се возио службеним аутомобилом, а за те исте километре наплаћивао и аутобуски превоз.

Како објаснити да су за њега гласали чак и они грађани које перманентно „убија“ депонија на коју, уз председниково специјално одобрење, смеће оставља и општина Рача.

Како објаснити... лажна обећања, катастрофално водоснабдевање, кићење туђим перјем, повећање незапослености, пропадање привреде, стечаје, ненаменско трошење пара ..., а тек када се „отворе“ афере Аеродром и Кампања...

И све то у време мандата председника који на референдуму није смењен???

Постоје два могућа објашњења:

1.Неспособност и неорганизованост или издаја и куповина гласова у странкама које су тражиле смену председника општине, а то су три најзначајније партије у Србији.

2.Јаки лични интереси и плаћање гласова или неодговорност и непромишљеност оних који су гласали против смене.

До неких наредних избора бар ће имати о чему да размишљају и једни и други.

Али много више од њих, сви они грађани који свој глас нису искористили.

Дејан Црномарковић

6 коментара:

  1. Na veb adresi dnevnika Blic http://blic.co.yu/srbija.php?id=5165 može da se nađe prilog o Smederevskoj Palanci. Prilažem
    tekst bez fotografija u najboljoj nameri da bi se javnost informisala.

    -------------------------------------
    Uhapšen direktor Osnovne škole
    Za školski toalet platili 47.000 evra
    Autor: Jelena Ilić | 05.06.2007 - 09:43
    SMEDEREVSKA PALANKA - Direktor Osnovne škole „Brana Jevtić“ u selu Kusadak kod Smederevske Palanke, Dobrosav Nikolić (58) uhapšen je zbog sumnje da je primio mito. Skandal je, prema saznanjima „Blica“, izbio nakon saznanja da je rekonstrukcija dva WC-a u školi plaćena neverovatnih 3,9 miliona dinara - 47.000 evra. Da li su fakture naduvane, i da li je neko nezakonito stavio novac u džep, utvrdiće sudska istraga.
    Novac za sanaciju muških i ženskih toaleta u OŠ „Brana Jevtić“ obezbeđen je iz budžeta opštine Smederevska Palanka. Prema prvobitno sklopljenom ugovoru, kako saznaje „Blic“, ova investicija trebalo je da košta 900.000 dinara. Usledila su, međutim, dva aneksa ugovora, tako da je popravka WC-a izašla na 3,9 miliona dinara.
    Izvođač radova bila je firma „Zanatprom“ čiji je vlasnik Tomislav Damjanović, odbornik Pokreta „Snaga Srbije“ u lokalnoj skupštini. Na pitanje „Blica“ koliko je „Zanatrpom“ za ovaj posao fakturisao školi, prvi čovek ove firme kaže da ne zna.
    - Ne znam koliko je fakturisano, to pitajte nadležne službe u opštini. Ja sam vlasnik firme, i tačno je da smo mi sve radili, ali ja ne mogu o svemu da mislim. Vi pričate o milionima, a ja sam penzioner i moji radnici nisu primili platu sedam meseci - rekao je „Blicu“ Tomislav Damjanović.
    Sumnju o teškim mahinacijama, prvi je javno izrekao prošlog meseca šef odborničke grupe DS Aleksandar Mihajlović.
    - Sanacija dva mokra čvora u seoskoj školi koju pohađa 490 učenika, koštala je jednako novca koliko bi bilo potrebno da se rekonstruišu toaleti u svim seoskim školama. Baš me zanima da se utvrdi šta je plaćeno sumanutih 3,9 miliona dinara, ko je to odobrio, i ko je ućario - izjavio je Mihajlović.
    DS je podneo i krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Radoslava Cokića zbog „nesavesnog raspolaganja budžetom“.
    - Opoziv predsednika opštine tražili smo upravo zbog ovog ali i drugih skandala jer se stavio iznad skupštine i sam određivao kome će koliko novca davati, što je nečuveno. Protiv Damjanovića sam podneo tužbu jer me je nakon izrečenih sumnji nazvao budaletinom - prokomentarisao je juče Aleksandar Mihajlović.
    U školi u Kusatku nemaju komentar na hapšenje v.d. direktora. Predsednik Školskog odbora Miroslav Jovanović kaže da nije zvanično obavešten o hapšenju, i da ne zna ko će nadalje rukovoditi školom. Jovanović je odbio čak i da govori o radovima koji su obavljeni, posebno o tome koliko su plaćeni.
    Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u Smederevskoj Palanci Milan Tomić navodi da je teško poverovati da ovaj posao vredi tolike milione.
    - Kriva je Direkcija za izgradnju kao nadzorni organ. Deci su potrebni toaleti, ali ne po ovoj ceni. Glavu dajem da moj kolega Nikolić nije uzeo ni dinar. On je ovde ispao žrtveno jagnje, a pare su završile kod drugih - smatra Tomić.
    Nadležni u Smederevskoj Palanci odlučili su da ćute dok istraga ne otkrije ko je u ovom finansijskom poduhvatu prekršio zakon i koliko je to izraženo u brojkama.

    ОдговориИзбриши
  2. Današnji Blic na linku http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=5263

    Nov zaplet usled skupo plaćenih radova u osnovnoj školi
    Uhapšena još dvojica zbog sanacije toaleta
    Autor: J. Ilić | 06.06.2007 - 12:01

    SMEDEREVSKA PALANKA – Nakon otkrića da je sanacija dva školska toaleta plaćena čak 3,9 miliona dinara, afera u OŠ „Brana Jevtić“ u Kusadku kod Smederevske Palanke dobija nove aktere osumnjičene za mahinacije sa opštinskim parama. Posle privođenja v.d. direktora škole Dobrosava Nikolića, juče su uhapšeni i Tomislav Damljanović vlasnik firme „Zanatprom“, koja je izvodila radove, kao i Dragoslav Radojković predsednik školske komisije za javne nabavke.
    Samo nekoliko sati pošto je za „Blic“ izjavio da ne zna koliko je naplatio rekonstrukciju toaleta, negirajući bilo kakve malverzacije, vlasniku „Zanatproma“ Tomislavu Damljanoviću stavljene su lisice na ruke. Damljanović, koji je inače poslanik PSS u lokalnom parlamentu u Smederevskoj Palanci, osumnjičen je za davanje mita. Policija je privela i Dragoslava Radojkovića koga je školski odbor OŠ „Brana Jevtić“ imenovao za predsednika komisije za javne nabavke zbog sumnje da je primio mito.
    Dobrosav Nikolić v.d. direkora škole, navodno je osumnjičen da je primio mito u vrednosti od 20.000 dinara. Nikolić, koga je policija uz krivičnu prijavu zbog primanja mita predala istržanom sudiji, nakon saslušanja pušten je na slobodu.
    - Sada čekamo hoće li tužilaštvo dostaviti zahtev za pokretanje istrage u ovom slučaju - kaže istražni sudija Okružnog suda u Smederevu Mirko Šakić.
    Najvažnije pitanje šta je urađeno za 47.000 evra i kako se pravdaju potrošene pare, i treći dan od izbijanja afere nailazi na zid ćutanja.
    Prema prvobitnom ugovoru posao je bio težak 900.000 dinara, a kasnije se ova suma neobjašnjivo povećala na 3,9 miliona dinara.
    I predsednik opštine Radoslav Cokić (SPO) odbio je da za „Blic“ komentariše ovaj skandal.
    - Ne pada mi na pamet da dajem bilo kakvu izjavu. Pišite šta hoćete, a ja ću da tužim - rekao je predsednik Cokić.
    Prema saznanjima „Blica“, za rekonstrukciju školskih toaleta iz budžeta je isplaćeno 3,1 milion dinara.

    ОдговориИзбриши
  3. Politika je takođe pisala o g. Cokiću na linku http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=29940

    Градоначелник против медија
    У информативној кући „Јасеница” из Смедеревске Паланке оптужују председника општине Радослава Цокића да им се свети због извештавања током кампање за (неуспели) референдум о његовом опозиву, док он тврди да има разлога да их тужи
    Једни у клин, други у плочу: Радослав Цокић приликом певачког наступа
    (Фотодокументација „Политике”)

    Смедеревска Паланка – Након неуспелог референдума о опозиву председника општине Смедеревска Паланка Радослава Цокића, члана СПО-а, на иницијативу овдашњих ДСС, СРС и ДС, на коме су грађани ипак подржали председника, дошло је до отвореног сукоба између Цокића и запослених у општинској медијској кући ЈРДП „Јасеница”. Како сазнајемо од помоћника директора ове медијске куће Драгане Радосављевић, све је почело Цокићевим незадовољством како су телевизија и радио „Јасеница” извештавали током референдумске кампање. Иначе, Цокић је широј јавности познат по неуобичајеним (музичким) наступима, јер је недавно снимио албум са својим песмама.

    Истражујући овај сукоб, незванично смо зачули да су странке које су иницирале Цокићев опозив, покушале да у том периоду стекну већи утицај на уређивачку политику, што је у Цокићевом окружењу протумачено као извештавање „у корист Цокићеве штете”. У том периоду је, наиме, на место уредника информативног програма привремено доведен Дејан Црномарковић, овдашњи новинар за кога се тврди да је близак ДСС-у. Након што је уређивао и водио политичке емисије током кампање, више се није појављивао на послу, тврде у „Јасеници”.

    Класична уцена

    Те емисије, политички дуели, по речима Драгане Радосављевић, нису били по укусу Цокића који, пак, није желео ни да се суочава са својим неистомишљеницима у програму који је водио Црномарковић. Цокић је, тако, одбијао да буде гост у програму. Међутим, када је референдум пропао, Радослав Цокић је, по тврдњама запослених у овој кући, почео да се свети радницима РТВ Јасеница, тако што је „самоиницијативно одлучио да не исплати фебруарску плату”.

    – Цокић сматра да током кампање није био довољно заступљен у програму, а наша концепција му није одговарала. Пре опозива, он се буквално „није скидао” са екрана, а у кампањи је желео да сам креира наступе и емисије. Ово са платом је класична уцена и освета – каже за „Политику” помоћник директора Драгана Радосављевић.

    Опет, спекулише се да се Цокићу не допада ни актуелна директорка „Јасенице” Драгана Јовановић-Новић због припадности ДСС и да, наводно, намерава да је смени. Али, ако је то и тачно, наруку му неће ићи околност да би током ове недеље влада Србије могла да распусти овдашњи парламент и именује привремену управу. А, како привремени орган замењује скупштину, а скупштина бира директора општинског медија, сва је прилика да ће веома тешко доћи до промена на челу ЈРДП „Јасеница”.

    До тада, и даље пламти сукоб медијских радника и председника Цокића. Он је изричит да им неће дати фебруарску плату, а они су последњи пут пре три недеље примили аконтацију од по 5.000 динара. Запослени у општинској телевизији и радију запретили су му, преко синдиката, буџетском инспекцијом јер, како кажу, Цокић само њиховој кући дугује око три милиона динара за протеклих шест месеци.

    „Пеглање” буџета

    Са друге стране, председник Радослав Цокић, који је своје наступе у кампањи углавном имао на приватној телевизији „Девић”, тврди за „Политику” да није реч ни о каквој освети, већ да се новац из буџета преноси сходно приливу средстава у општинску касу.

    – До сада сам им пребацио нешто више од 67 одсто планираних средстава за ову годину, што је потпуно у складу са приливом у буџет. Пре ове кампање, често сам им давао и више него што сам морао, па сам на крају године то „пеглао” ребалансом буџета. Али сада, након свега, немам заиста никакву мотивацију да помажем онима који су ме вређали и омаловажавали током читаве кампање. Само бих подсетио да сам им пре тога био добар, а сада нисам – каже Цокић.

    Председник још тврди да му у тој медијској кући, за шта оптужује директорку Новић, није било дозвољено емитовање чак ни плаћених рекламних порука, као ни гостовање у емисији.

    – Директорку ћу тужити за увреде и клевету, јер су ме пуних пет сати пред почетак изборне тишине редом клеветали представници партија које су тражиле мој опозив. Могао бих да тужим и саму телевизију, али ми је жао да то учиним због часних људи који тамо раде, јер би, због висине одштете коју бих добио, ова кућа била угашена. Зато би најчасније било да директорка поднесе оставку и да наставимо сарадњу. Јер, очигледно је да грађани немају шта да ми замере – сматра Цокић.
    Наш саговорник још додаје да је директорка Новић, практично, приватизовала телевизију и радио. Одговарајући на претње синдикалаца да ће довести буџетску инспекцију у општину, Цокић поручује да се не плаши никакве инспекције, јер, како каже, ради искључиво у складу са својим овлашћењима. Расплет овог „случаја” очекује се распуштањем скупштине и именовањем привремене управе.
    Оливера Милошевић
    [објављено: 31.05.2007.]

    ОдговориИзбриши
  4. Sa linka http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=12878

    07.06.2007, SMEDEREVO
    Izvor: Beta
    Četvoro uhapšeno zbog korupcije

    Okružno tužilaštvo u Smederevu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv četiri osumnjičena za korupciju

    Njima danas ističe policijsko zadržavanje od 48 sati.

    Podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv v.d. direktora Osnovne škole "Brana Jevtić" u Kusatku D. N, vlasnika i direktora preduzeća "Zanat-prom" T. D, člana školskog odbora D. R. i administrativnog radnika u školi S. A.

    Osumnjičeni su za primanje mita i falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja, , rekla je agenciji Beta portparol Tužilaštva Marija Galjak-Nikolić.

    Tužilaštvo je predložilo da istražni sudija odredi pritvor dvojici osumnjičenih da ne bi uticali na svedoke.

    Komisija koja je po zahtevu Policijske uprave Smedereva formirana u aprilu 2007. proverila je obim radova na rekonstrukciji sanitarnog čvora u osnovnoj školi "Brana Jevtić" u Kusatku i utvrdila da je bilo odstupanja od ugovora i aneksa u odnosu na vrednost radova od 2,6 miliona dinara bez PDV, kao i da su obavljeni neki radovi bez ugovora.

    Meštani Kusatka i učenici osnovne škole danas su ispred prostorija Nove Srbije protestovali zbog hapšenja v.d. direktora škole, odbornika T. D. (Pokret snaga Srbije) i D. R. (Demokratska stranka Srbije).

    Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Cokić je optužio policiju da hapšenjem odbornika remeti rad sednice Skupštine opštine koja ne može da donese odluku o izgradnji puta u tom selu.

    Očekuje se da Tužilaštvo u petak stavi zahtev za proširenje istrage protiv još najmanje pet osoba za koje se sumnja da su umešane u korupciju kada se odlučivalo o izvođaču radova za rekonstrukciju i adaptaciju Osnovne škole "Brana Jevtić" u Kusatku.

    ОдговориИзбриши

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine