петак, 15. јун 2007.

Нови број Паланачких новина


Раја, Мито и Корупција

Сви ми, који смо сачували мало места за памћење, нисмо нимало изненађени јадним, бедним, тужним, а на крају и комичним Рајиним покушајима да оправда своје најближе сараднике и другаре који су ухваћени „са рукама у ВЦ шољи“ кусадачке ОШ „Брана Јефтић“ и осумњичени за примање и давање мита .

Што је трагичније и јадније, а самим тим и комичније, он лично им је својим потписима омогућио да ураде то због чега су ухапшени. Он је наредио да се општинске паре дају на располагање људима који су их, изгледа, ставили у сопствене панталоне.

Наравно, коначну реч о овоме даће Суд, али у јавност је већ процурело да је један од ухапшених проговорио и упутио надлежне органе ка „грму у коме лежи зец“. Списак осумњичених изненада је стигао до броја 10.

Зашто нисмо нимало изненађени Рајиним понашањем?

Па то је онај исти човек који је безброј пута показао да му је властољубивост прва „светиња“, да му је неистина и вређање политичких неистомишљеника прво слово „азбуке“, то је онај који није хтео из фотеље па су му је заједно са радним столом изнели на улицу, исти онај који је обећавао свашта а није испунио готово ништа... коначно то је исти онај који је у Смедереву пуштао голубове у част касније смењене и ухапшене председнице општине, која је, гле чудне ли сличности, оптужена да је примала мито.

Како то да се око Раје стално мувају Мито и Корупција, а он недавно рече како треба да будемо срећни зато што имамо поштено руководство?

Потом рече и остаде жив да му намерно хапсе одборнике да не би имао кворум за седницу скупштине!!!

Преузео је Раја на себе улогу полиције и правосуђа, мислећи да он треба да одлучује о томе шта је кривично дело и ко треба да буде ухапшен. Ако би било по његовом, хапшени би били само они који нису на његовој страни, а сви који га подржавају, без обзира да ли су се огрешили о закон, били би невини.

Узгред, који одборници, које скупштине???

Оне коју је он распустио не желећи да поднесе оставку после указивања на катастрофалне резултате његове владавине, него је на референдуму који је монтирао и дебело подмазао посвађајући све и свакога добио шаку гласова и наводно победио!!!

Ако је победио зашто онда вришти у микрофон тражећи да полиција пусти ухапшене да би он одржао седницу СО?

И, да ли су главне карике те победе и власти коју предводи, особе ухапшене у афери „школски тоалет“. Ако јесу, даљи коментар је непотребан.

А ако није победио, а биће да је тако јер да јесте не би вриштао у микрофон него би владао како је и навикао, боље да се „смањи“, у тишини спакује и крене тамо одакле је и дошао, јер сваким даном све је више разлога који би могли да му промене жељени правац кретања...

Бар судећи по народној мудрости: с ким си такав си!

У међувремену, Раја је почео да се меша и у рад Владе Републике Србије, захтевајући да по његовим жељама одреде чланове „принудне управе“ која ће водити општину до наредних локалних избора.

И то је прави разлог Рајине панике, вриштања у микрофон, позивања на митинге, злоупотребе наивних грађана којима се сервирају лажи, стварања лажне слике о поштењу..., јер више нема власти, нема победе, нема привилегија, нема прикривања „испод тепиха“, нема лажи, подметања, поткупљивања, подмазивања, прања пара преко Јавних предузећа, нема манијачења и фантомизације, нема љигавих партијских новинара са хвалоспевима о успесима „најбољег послератног председника општине“ (цитат: Раја)...

Отео се мало Раја од стварности, поиграо, заиграо и саплео о сопствено дело.

Можда би се и покајао, примирио, заиграла би и суза у, још од беса закрвављеном, оку али је касно.

Пређоше га ови његови са почетка овог текста. Они са рукама у шољи.

Почело је клупко да се одмотава.

Резултати рада надлежних органа одредиће и даљи „правац кретања“ Раје и неколико његових.

На крају, овај новинар би опет да мудрује: није крив Раја, криви смо ми јер смо га сопственом глупошћу заслужили.

Д. Ц.



СВЕ ВИШЕ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КОРУПЦИЈУ У АФЕРИ „НАЈСКУПЉЕГ“ ШКОЛСКОГ ТОАЛЕТА У СРБИЈИ У ОШ „БРАНА ЈЕФТИЋ“ ИЗ КУСАДКА

„Клозетска мафија“

До сада десеторо ухапшених. Председник општине панично брани
своје најближе сараднике.


Све оно о чему су „Паланачке новине“ писале у вези реконструкције мокрог чвора у кусадачкој основној школи „Брана Јефтић“ показало се, наравно, тачним.

Неколико „шрафчића“ ове „клозетске мафије“ већ је осетило лисице на рукама, а очекује се да правди буду приведени и наредбодавци који су омогућили злоупотребу народних пара.

У првом чину ове траги-комедије у којој је за поправку школског ВЦ-а плаћено преко 40.000 евра, много више него што је потребно за изградњу троспратне куће (наравно, без комуналија), ухапшени су и саслушани Добросав Николић директор школе и Драгослав Радојковић Гера председник школске Комисије за јавне набавке.

Интересантно је приметити да су обојица свим снагама у недавној предреферендумској кампањи подржавали председника општине Радослава Цокића, а да је сваку одлуку о пребацивању општинских пара за поменуте радове потписао главом и брадом... погодите ко???

Као и обично, за све што објављујемо имамо и званична документа, па ћете из приложених папира моћи да се уверите у истинитост свега што је написано.

Али да кренемо од почетка. По првобитном уговору који је склопљен са фирмом „Занатпром“, која је била извођач радова, чији је власник Томислав Дамњановић такође приведен на информативни разговор, реконструкција школског ВЦ-а требало је да кошта 900 000 динара. Касније, анексима уговора, ова сума је нарасла до близу четири милиона.

Новац је на рачун Основне школе „Брана Јефтић“ уплаћиван у износима од: 386.382 динара (11.08.2006.), 185.255 динара (17.08.2006.), 500.000 динара (19.10.2006.), 400.000 динара (27.12.2006.), 200.000 динара (10.01.2007.), 500.000 динара (26.01.2007.), 500.000 динара (23.03.2007.) итд.

Иначе, у Школском одбору ове образовне установе налази се и председник општинског Савета за финансије Славољуб Ђурић, што такође није информација за потцењивање, јер би могла да допринесе расветљавању, најблаже речено, привилегованог положаја који је ова школа имала у односу на друге. А можда и још што-шта!

Треба ли да помињемо да је и он током предреферендумске кампање из петних жила подржавао председника општине Цокића.

Увидом у званичну општинску документацију о овом случају, а имајући у виду и особе које су до сада, од стране надлежних органа, процесуиране као „чланови“ ове својеврсне „клозетске мафије“, неоспорно је да наставак истраге и решавање ове афере води до самог врха општине.

Како другачије објаснити скоро фанатичну подршку коју је председник општине имао, на пример, од Драгослава Радојковића Гере, који је то радио чак и против интереса странке чији је члан тада био а из које је баш због референдумске издаје искључен, него да је штитећи Цокићев опстанак на функцији у ствари штитио своју умешаност у афере.

Много „поштенији“ био је Цокићев референдумски јуришник из СПС-а, Славољуб Ђурић, који је на једном скупу и признао да „ми не бранимо Цокића због њега, него због себе“. Једино није рачунао на то да евентуална умешаност у „прљаве послове“ подразумева индивидуалну, а не колективну одговорност пред законом.

Чак и Радослав Цокић, познат по својој контролисаној, често неукусној театралности, на првој конференцији за медије после хапшења својих „другара“ изгубио је компас, и показао да га је откривање „клозетске мафије“ озбиљно уздрмало и угрозило његов опстанак на функцији председника општине, а уколико даља истрага у овом случају укаже и на његову одговорност, догодиће нам се „смедеревски синдром“.

Ради утврђивања потпуне истине о целом овом случају треба омогућити несметан рад надлежним органима који ће, сигурно је, свој посао обавити до краја, без обзира на покушаје Радослава Цокића да се афера исполитизује и са поља криминала пребаци у оквире политичких препуцавања. Он вероватно има крупне разлоге за то.

У међувремену, приведено је још седморо осумњичених.

Друга страна, која је „нањушила прљава посла“ и допринела покретању истраге о овом случају, мудро ћути и чека да полиција и суд кажу своје. Судећи по најавама које имамо, сакупљају се нови папири и комплетира документација о новим аферама, за које ће „клозетска мафија“ бити права ситница.

Да у лошим стварима постоји и понешто добро потврђује ћињеница да ће близу пет стотина ученика ОШ „Брана Јефтић“ моћи да користи нови мокри чвор и да их ни мало неће интересовати колико је његова реконструкција коштала и да ли ће неко због тога на „преваспитавање“.
П.Н.

1 коментар:

  1. Sa adrese http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/SH07062504.shtml

    Predsednik komisije za korupciju i kriminal u SO Smederevska Palanka ‎
    Dokazaću Cokićeve grehe
    Dragan Pavković, predsednik ove opštinske komisije tvrdi da će ponovo "dokazati da je ‎Radoslav Cokić kriminalac i korupcionaš". On navodi da uz blagoslov vlasti postoji ‎‎"kreditno-putna", "aerodromska", pa i "klozetska" mafija
    SMEDEREVSKA PALANKA - Radoslav Cokić je kriminalac! To sam već jednom dokazao i ‎jedva čekam da to ponovo dokažem! - odlučno kaže Dragan Pavković, predsednik komisije za ‎korupciju i kriminal u SO Smederevska Palanka.‎
    ‎- Opština Smederevska Palanka, prema zvaničnim podacima ima gubitak od oko 250 miliona ‎dinara. Međutim, prava istina je još strašnija i gubici su mnogo veći. Radoslav Cokić, posle ‎izjašnjavanja građana na kojem nije opozvan, pokušao je, da za vreme dok vlada zvanično nije ‎raspustila Skupštinu, održi sednicu parlamenta, s ciljem da uz pomoć koalicionih partnera iz G17 ‎plus, PSS-a, SPS-a, SPO-a i NS, koji su podržali korupciju i kriminal, napravi rebalans budžeta, i ‎time prikrije sve kriminalne radnje. Međutim, nije mu uspelo. Istina uvek dođe na videlo, tako je i ‎sada-priča Pavković i napominje da za sve što govori ima dokaze, da ih je već predočio palanačkoj ‎policiji, i da su privođenja i saslušavanja umešanih već počela.
    Pavković ističe da su za ogroman gubitak opštinskog budžeta, pored Cokića, najodgovorniji njegov ‎zamenik Nenad Ribarić i direktor Direkcije za urbanizam, izgradnju i građevinsko zemljište i glavni ‎inženjer u Direkciji Dušan Milićević, protiv kojih je i podneo krivičnu prijavu.‎
    Pavković, takođe, tvrdi da je Direkcija najveći kolektiv za pranje novca.
    ‎- Odgovorno tvrdim da postoje "kreditno- putna", "aerodromska", pa čak i "klozetska" mafija i da ‎kriminal u ovom gradu, koliko god da je mali, cveta. Cokić je, pre svega, ostao na vlasti ‎zahvaljujući SPS-u, koji je privatnoj TV Dević, koja ga je podržavala u kampanji, omogućio ‎korišćenje antenskog stuba koji je zabranjen. NJoj su, za uzvrat, plaćeni i računi preko javnih ‎preduzeća, iako je na Skupštini izglasano da se privatnoj TV ne daje ni dinar iz budžeta. Zaposlene ‎u opštinskoj RTV Jasenica, u kojoj su pre referenduma gostovali ljudi iz stranaka koji su bili za ‎opoziv, kažnjava time što im ne da plate, a to je opet protivzakonito - upozorava Pavković.‎
    ‎- Na sudu sam već jednom dokazao da je Radoslav Cokić učestvovao u brojnim krivičnim radnjama ‎i imam presudu da je "kriminalac" i "korupcionaš" i opet ću da dokažem isto. Ovih dana, kao ‎predsednik Komisije za korupciju i kriminal, imao sam razgovore u SUP-u, gde su mi potvrdili da ‎su već upoznati s tim, isto kao i u Sudu - dodaje.‎
    ‎- Jedna od afera u koju su upleteni bliski predsednikovi saradnici iz SPO-a, NS i SPS-a jeste afera ‎‎"Aerodrom", u kojoj su iz opštinskog budžeta nenamenski potrošena oko pet miliona dinara, a ‎radovi još traju. Pod nekakvim "objašnjenjem" da je to dobro od opšteg interesa, bez odluke ‎Skupštine i Veća, mimo programa Direkcije, potpisan je ugovor s nekakvom grupom građana o ‎sređivanju hangara, a potpisao ga je lično predsednik opštine. A kako može bilo šta da se radi kad je ‎Aerodrom jednim delom vlasništvo Vojske, a jednim delom HK "Goša" i nema imovinsko-pravnog ‎rešenja. Moraju biti pohapšeni i oni koji su uzeli 50 miliona dinara kredita za sanaciju i izgradnju ‎gradskih ulica i lokalnih puteva, a nisu uradili to za šta su uzeli novac. Koliko god smešno zvučalo, ‎ovde postoji i "klozetska" mafija, jer kako drugačije nazvati ljude koji su od opštinskih para sebi ‎sređivali kupatila. Za radove na sanitarnom čvoru u OŠ "Brana Jevtić" u Kusatku predviđeno je bilo ‎‎800.000 dinara, a izašlo je na kraju na 48.000 evra. Urađeno je samo 191 kvadrati metar pločica, a u ‎knjigama je zavedeno više od 450 kvadratnih metara - nabraja Pavković.‎
    Najnovija afera je, kaže, postavljanje Veća, odnosno Privremenog organa.
    ‎- Članovi NS i G17 plus su u njemu, a podržavaju korupciju i kriminal. To je velika ‎kontradiktornost. Apsurd je i to, što je za člana Veća izabran čovek protiv koga se vode krivični ‎postupci još iz prethodne vlasti. Naš glavni cilj je zaustaviti korupciju i kriminal i mi ćemo ići do ‎kraja- uveren je Pavković.‎
    -----------------------------------
    COKIĆ PRETI TUŽBOM
    ‎- Bolesti treba sprečiti pre njihovog nastanka. Najvažnija je prevencija, ali ukoliko već dođe do ‎bolesti, onda mora da se upotrebi prava terapija. Ukoliko u Kuriru, Glasu, ili nekim drugim ‎novinama budu objavljene laži koje je Pavković izrekao o meni, najzad ću biti primoran da ‎pokrenem sudski postupak protiv ljudi koji pišu i izdaju novine s lažima o meni i da tako ‎postupim s ljudima koji nisu na mom nivou. Ako je protiv nekoga podneta krivična prijava, ‎onda on treba da bude saslušan, da na Sudu da izjavu i to nije ništa strašno, ali ja nisam ‎saslušavan- bilo je sve što je rekao Radoslav Cokić, zamoljen da prokomentariše Pavkovićeve ‎optužbe.‎
    ŠTA KAŽE POLICIJA?‎
    Dušanu Milićeviću, inženjeru u Direkciji za urbanizam, prema nepotvrđenim informacijama, ‎posle saslušavanja u stanici policije, produžen je pritvor do 30 dana, ali zvaničnih informacija ‎još nema. U palanačkom OUP-u su nam rekli da, ako kolege iz Smedereva, ili iz Beograda, ‎procene da treba da bude nekog zvaničnog saopštenja, onda će OUP Palanke izdati saopštenje ‎za javnost, ali da za sada nemaju naloga.‎

    ОдговориИзбриши

Одговорност за садржај коментара сносите Ви као пошиљалац. Коментари са увредљивим ‎садржајима или са очигледним неистинама биће обрисани. Модератори подржавају ‎коментарисање које подстиче аргументовани дијалог о темама које су на овом блогу ‎покренуте. Захваљујемо се што учествујете у дијалогу о битним питањима за живот у ‎Општини Смедеревска Паланка.
‎Odgovornost za sadržaj komentara snosite Vi kao pošiljalac. Komentari sa uvredljivim sadržajima ili sa očiglednim neistinama biće obrisani. Moderatori podržavaju komentarisanje koje podstiče argumentovani dijalog o temama koje su na ovom blogu pokrenute. Zahvaljujemo se što učestvujete u dijalogu o bitnim pitanjima za život u Opštini Smederevska Palanka

Најновији наслови на блогу Паланка OnLine